23 Bin ceviz fidanı dağıtıldı

05 April Thursday, 2018
Gümüşhane İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından ceviz eylem planı kapsamında üreticilere 23 bin ceviz fidanı dağıtıldı.
23 Bin ceviz fidanı dağıtıldı Haber: Mustafa MERAL - Gümüşhane İl Enformasyon

Gümüşhane’de üreticiler ceviz fidanlarına kavuştu.

Ceviz eylem planı kapsamında temin edilen, yöreye ve mevsime uygun 23 bin ceviz fidanı İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünde düzenlenen törenle üreticilere dağıtıldı.

Fidan dağıtım törenine Gümüşhane Valisi Okay Memiş, İl Jandarma Komutanı Albay Cezayir Danışan, İl Emniyet Müdürü Ömer Faruk Karataş, İl Genel Meclisi Başkanı Şerif Bayraktar, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ekrem Akdoğan, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Edip Birşen, Gümüşhane Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bahri Bayram, kurum müdürleri ve üreticiler katıldı.

Törende konuşan Vali Okay Memiş, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün Gümüşhane'de yaptığı çalışmalar için İl Müdürü Edip Birşen nezdinde tüm kurum çalışanlarına teşekkür etti.

Memiş, “Ben göreve başladığımda pestil ve kömenin en önemli girdilerinden birisi olan cevizin Şili'den, Arjantin'den geldiğini duyunca kulaklarıma inanamadım. Çiftçilerimiz, bahçelerimiz, damla sulama sistemlerimiz ve havuzlarımız hazır dediler. Bir milyon kaynak talep etti müdürümüz. Bu bölgeye uygun fidanları geçtiğimiz yıl toprakları buluşturduk” dedi.

Özellikle Milletvekilleri Cihan Pektaş ve Hacı Osman Akgül'e ceviz konusundaki yardımları için teşekkür eden Vali Memiş, fidanları rastgele dağıtmadıklarını kaydederek, "Uzmanlık ve teknik sorumluluk isteyen bir iş, adeta bir sanat. Siz üreticilerin bir sanatçı olduğunu düşünüyorum. Bir ressam nasıl ki iyi bir tablo yapıyorsa ve o bir sanat eseriyse, bir elma üreticisi de iyi bir Gümüşhane göbek elması üretiyorsa o bir sanatçıdır. Çiftçimiz iyi bir hayvan besliyorsa o bir sanatçıdır" şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Gümüşhane'ye geçtiğimiz aylarda geldiğini ve Gümüşhane'nin yöresel ürünlerini ikram ettiklerini hatırlatan Vali Memiş şunları söyledi:
"Hem Cumhurbaşkanımız hem de eşleri ürünleri çok beğendiler. Külliye’ye de gönderdik. Bunlar bizim önemli değerlerimiz. Ben Karadeniz sahilinde büyüdüm. Sahil buradan daha yeşil olabilir ama burada sahilde olmayan çok değerli bir şey var o da güneş. Bu güneş bizim meyve ve sebzelerimize lezzet veren çok önemli bir unsur. Tam geçiş bölgesindeyiz. Toprağımız çok bereketli.  Organik ürünlerimiz değerinde alıcı bulabiliyor. Üretimimize dikkat edip daha da çok artıracağız."

Dağıtılan fidanların beş yıl sonra  meyve vereceğini, bu süre sonunda pestil-köme üreticilerinin 1 kilogram cevizi bile dışardan satın almayacağını ve bunun da en önemli hayallerinden birisi olduğunu dile getiren Vali Memiş, alanda bulunan ziraat mühendisi ve veterinerlere de şöyle seslendi:
"Ben bu Gümüşhane'de çok ayakkabı eskittim, dağlarda taşlarda. Mühendis, veteriner arkadaşlarımın ayakkabılarını çamur, tozlu, topraklı görmek isterim. Sizi aradığımda yerinde yok desinler. Sizi arazide, bahçede bulmak isterim. Bu performansınıza devam edin."

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Edip Birşen ise Gümüşhane'de tarihi geçmişi olan ve bir kültür haline gelen meyvecilikte, ceviz yetiştiriciliğinin önemli bir yere sahip olduğunu belirtti. Gümüşhane'nin bu konuda bir gen bankası olduğunu, 100 yaşına kadar ceviz ağaçları görmenin mümkün olduğunu söyleyen Birşen, hazırlanan ceviz eylem planı doğrultusunda önce çiftçi başvurularını alıp bahçelerin toprak tahlillerinin yapıldığını, oluşturulan tespit komisyonu tarafından çalışmaların yerinde tespit edildiğini, ayrıca bahçe kuracak üreticilere Halk Eğitimi Merkezi ile ortaklaşa meyve yetiştiriciliği kursu düzenlediklerini ifade etti.

Birşen, dağıtılan 23 bin ceviz fidanıyla birlikte 2005 yılından bugüne 60 bin ceviz fidanına ulaştıklarını, kapama ceviz bahçesi alanının da 5 bin dönüme çıktığını dile getirdi.

DOKAP idaresine sunulan ceviz projesi ile 2018 yılında 25 bin ceviz fidanıyla daha yeni ceviz bahçeleri oluşturmaya devam edeceklerini kaydeden Birşen, Vali Okay Memiş'in talimat ve himayesinde bu yıl 100 bin ceviz fidanı hedefine ulaşmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.

Ceviz fidanlarını Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden ceviz konusunda uzman Prof. Dr. Yaşar Akça'nın tavsiyeleri ile bölge için en uygun olan fernor ve fernette çeşitlerinden seçtiklerini hatırlatan Birşen, dağıtılan fidanların hepsinin Bakanlık tarafından sertifikalandırılarak tescil edildiğini söyledi.

Gümüşhane çiftçisinin adeta sanat icra ettiğini belirten Birşen, "Biz fidanı veriyoruz ancak bahçelerin teraslanması, sulama havuzlarının yapılıp, damlama sulama sistemlerinin kurulmasıyla Gümüşhane çiftçisi adeta sanat icra etmektedir. Çiftçilerimizi kutluyor, hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyor, emeği geçen personelimi kutluyorum" dedi.
Üretici Ekrem Sebat Turan da elmasıyla tanınan Gümüşhane'nin son dönemde altın ve gümüş madenleriyle, pestil ve kömesiyle de tanınmaya başladığını hatırlatarak, pestilin hammaddesi olan ceviz ve dut üretimine el atılmasının yanı sıra üreticinin de bilinçlendirilmesinin kendilerini hem heyecanlandırdığını hem de çok memnun ettiğini dile getirdi.

Yapılan konuşmaların ardından fidanlar şehit babası Vahittin Erdoğan'a ve kadın üreticilere Vali Memiş tarafından, diğer üreticilere de protokol üyeleri tarafından dağıtıldı.

Gümüşhane’de yıl içerisinde ek olarak dağıtılacak 25 bin fidanla birlikte 100 bin ceviz fidanı hedefine de ulaşılmış olacak.
 
Gümüşhane tarım ceviz fidanı ceviz fidanı dağıtımı Gümüşhane il gıda edip birşen