Turizmin yanı sıra önemli bir tarım kenti olan Antalya'da çiftçiler, eylül sonunda başladıkları zeytin hasadını tamamlamak için hummalı şekilde çalışmalarını sürdürüyor.
Antalya'da üretimi son 10 yılda yüzde 50'den fazla artış gösteren ve sağladığı ekonomik değer dolayısıyla yörede "yeşil altın" olarak nitelendirilen zeytin, çiftçilerin yüzünü güldürüyor.
Antalya'da en fazla zeytin ağacının bulunduğu ilçelerden Döşemealtı'nda çiftçiler, topladıkları zeytinlerin büyük bir kısmını fabrikalarda sıktırarak zeytinyağına dönüştürürken, iri ve yaralı olmayanlarını ise sofralık olarak değerlendiriyor.
İlçede kendisine ait bahçede 18 yıldır zeytincilik yapan Özal Öztürk, yaptığı açıklamada, zeytin hasadına geçen yıl eylül ayı sonunda başlayıp 3-4 ay devam ettiklerini söyledi.
Ekmeklerini zeytinden kazandıklarını anlatan Öztürk, geride kalan 9 ayda ise zeytin ağaçlarının bakımlarını yaptıklarını söyledi.
Döşemealtı'nda 3 zeytinyağı fabrikası bulunduğunu belirten Öztürk, fabrikaya götürdükleri zeytinlerin yıkandıktan sonra sıkılmaya başlandığını ve bir saat kadar sonra zeytinyağlarını aldıklarını kaydetti.
Zeytinyağına ayçiçek, soya veya pamuk yağı gibi başka yağlar karıştıranlar olduğuna dikkati çeken Öztürk, tüketicileri özellikle pazarlarda zeytinyağı adı altında kilogramı 10 liradan satılan yağları almamaları konusunda uyardı. Saf zeytinyağının bu fiyata satılmasının mümkün olmadığının altını çizen Öztürk, "Çünkü fabrika üreticiden kilosunu 16 liradan alıyor. Fabrika da üzerine kar payı koyarak 18-20 liradan satıyor. Daha ucuza satılanlar kesinlikle saf zeytinyağı değil." dedi.
Zeytin toplayarak ve topladıkları zeytinlerin bir kısmını sofralık hazırlayarak aile ekonomilerine katkı sağlayan Nesire Öztürk ise isteyenlerin kendi sofralık zeytinlerini evlerinde kurabileceklerini ifade etti.
İl, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü verilerine göre, Türkiye'deki 8 milyon 369 bin dekar zeytinlik alanının 166 bin dekarı Antalya'da bulunuyor. Antalya'da 44 bin 290 ton olan zeytin üretimi son 10 yılda yüzde 50'den fazla artarak yaklaşık 70 bin tona yükseldi. Son 3 yılda bölgedeki zeytin ağacı varlığı da yaklaşık 2 milyondan 4,5 milyona çıktı.