Yozgat İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün deneme ekimleriyle başlattığı aronya yetiştiriciliği meyvelerini verdi. Şefaatli ilçesinde düzenlenen etkinlikte ilk ürün hasat edildi.
Haber: Süleyman ESENGİN - Yozgat İl Enformasyon
Tıbbi aromatik bitkiler arasında "süper meyve" olarak bilinen aronya Yozgat’ın ürün yelpazesine eklendi. Geçen sezon yapılan deneme ekimleri sayesinde çiftçileri aronyayla tanıştıran Yozgat İl Tarım ve Orman Müdürlüğü hasatta da üreticinin yanındaydı.
İl Müdürü Tanju Özkaya, Yozgat’ta değişik ürünlerin denemelerine devam ettiklerini belirterek, “İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak İlimizde çiftçilerimizle değişik ürünlerde deneme ve demonstrasyon çalışmalarımız devam etmektedir. Bunlardan biri olan üzümsü meyveler grubundan Aronya deneme hasadını yapıyoruz. Aronya bitkisi İlimiz ekolojik şartlarında yetişebilen küçük alanlarda uygulanabilecek olan çalımsı bir bitkidir. Ülkemizde aronya 2012 yılında Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü’nce başlatılmıştır. 2017 yılında Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü tarafından 2 adet aronya çeşidi tescil edilip sertifikalı fidanları üretilmeye başlanmıştır. Şefaatli İlçemize bağlı Gülistan köyümüzde çiftçimiz Hacı Tufan’la 1 dekar alanda uyguladık. Dikimi geçen sene yapılmıştı. Aronya dikildikten sonra 3. Yılından itibaren verime geçiyor. Burada yaptığımız denemenin bu yıl 2. Senesidir. Gelişim iyi olduğundan bu sene hasat yapıyoruz. Amacımız önce çiftçi şartlarında denemek ve güzel sonuçlar olduğu takdirde alternatif bit ürün olarak bunu İlimizde yaygınlaştırmaktır.” dedi.
Şefaatli ilçesinde düzenlenen hasat etkinliğine Kaymakam Oğuzhan Yazar da katıldı. Bölgede üretimin desteklemelerle güçlendiğine dikkat çeken Yazar şunları söyledi; “İlçemizde normalde buğday, arpa, nohut, mercimek, şeker pancarı ürünlerini görüyorduk. Bugün burada farklı bir ürün olan aronya konusunda yapılan denemede hasat yapıyoruz. Bu İlçemiz için umut verici bir durumdur. Aronya, hastalıklara karşı insana faydalı bir üründür. Bu ürün farklı pazarlara açılabileceğimiz İlçemiz ve İlimizi farklı şekilde tanıtabileceğimiz bir ürün olabilir. Bu çalışmamız İlçemiz ve İlimiz çiftçilerine örnek olması açısından çok önemlidir. İlçemizde her türlü yeni ve alternatif ürünlerin ekim ve üretiminde bulunmak isteyen çiftçilerimize her türlü desteği vereceğiz. Bu çalışmada çiftçimize ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum.”
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsünce tescillenen ve anavatanı Kuzey Amerika olan aronya, içerdiği antioksidan dolayısıyla "Süper meyve" olarak da biliniyor. Aronyanın mor, siyah meyveleri; taze olarak, meyve suyu sanayinde, ilaç sanayinde, baharat sanayinde hammadde olarak kullanılıyor. Kuru yaprağı ve kuru meyvesi çay olarak tüketiliyor.
yozgat
aronya
şefaatli
tıbbi aromatik
bitkisel üretim
destek
tarım ve orman