Yerli buğday çeşitlerinin tanıtılması, çiftçilerin üretimi yerinde görmesi ve teknik bilgi alması amacıyla Bursa’da Tarla Günü Etkinliği yapıldı.
HABER: Bursa il Enformasyon
Kamera/Fotoğraf: Orhan KAĞITÇI
Uludağ Üniversitesi deneme parsellerinde bulunan 4 dekarlık alanda yerli buğday çeşitlerinin tanıtılması, çiftçilerin üretimi yerinde görmesi ve teknik bilgi alması amacıyla Tarla Günü Etkinliği düzenlendi.
Kurulan buğday çeşit demonstrasyonuyla hububat tarımı yapan üreticilere sertifikalı, hastalıklara dayanıklı, yüksek verimli ve kaliteli yeni çeşitlerin tanıtılması amaçlandı.
Tanıtılan çeşitler arasında Nusrat, Acar, Altuğ ve
Alada buğday çeşitleri yer aldı.
Tarla günü etkinliğine Bursa Tarım ve Orman İl Müdür Vekili Erdoğan Ceylan katıldı. Ceylan, ''Uygulanan yöntemlerle 2018 yılında 31 bin ton buğday tohumunu ihraç edip, ekonomimize 11,5 milyon dolarlık döviz girdisi sağladık. Bu üretim sürecinde kamu çeşitlerinin üretimdeki payı %40 iken, Yerli özel sektörle birlikte yerli çeşitlerin kullanım oranı %60'ların üzerinde seyretmektedir.'' dedi.
Yerli buğday çeşitlerimizin tanıtımına önem vermeliyiz diyen Erdoğan Ceylan, sözlerini ''Yerli buğday çeşitlerimizin bilinirliliğinin ve kullanımının arttırılması için kamu araştırma enstitüleri ile özel sektör tohumculuk firmalarına büyük iş düşmektedir. Bu Proje ile yerli buğday çeşitlerinin Bursa İl şartlarına uygunluğu, verim ve kalite açısından gerekli verilerin toplanarak; İlimizde tanıtılması ve çiftçiye ulaştırılarak üretimin yaygınlaştırılması ve girdi maliyetinden kurtularak doğru harcama ve maksimum kazanç elde edilmesi hedeflenmektedir. 4 adet yerli buğday çeşidi denemesi yaptığımız demonstrasyondan elde ettiğimiz ürünün bereketli olmasını temenni ediyor, emeği geçen herkese teşekkürlerimi iletiyorum.'' diyerek sonlandırdı.
Tarla Günü Programı sonrasında katılımcılar, deneme parsellerine ekilen buğday çeşitlerini gezerek yetkililerinden buğdayın cinsi, dayanıklılığı, hastalık durumları ve diğer özellikleri hakkında bilgi aldı.
yerlimalıbuğday
tarlagünüetkinliği
bursa
nusrat
acar
parsel
hibe
destek