Sivas İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ev sahipliğinde “Yerli ve Milli Koyunculukta Alternatif Nefesimiz Yapağımız” Projesi fizibilite raporu sonuç ve tanıtım toplantısı gerçekleştirildi
Toplantıya; Sivas Valisi Salih Ayhan, Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, Vali Yardımcısı ve İl Özel İdare Genel Sekreteri Mehmet Nebi Kaya, Vali Yardımcısı Yeliz Yıldızhan, İl Genel Meclisi Başkanı Hakan Akkaş Sivas İl Tarım ve Orman Müdürü Seyit Yıldız ve protokol üyeleri katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan İl Müdürü Seyit Yıldız konuşmasında; “Bir hayalle başladık inşallah imalatında hep birlikte göreceğiz. Tam üç yıl önce köy ziyaretlerimiz sırasında yünlerin çuvallar içerisinde binalarda yığıldığını, bazı köylerde derelere atıldığını gördüm. Neden yünler böyle satamıyor musunuz diye sorduğumda para etmiyor, kilosu 1 lira dahi etmiyor cevabını aldım. Ne yapabiliriz derken araştırmalarımız sonunda yünün değerlendirilmesi ve ekonomiye kazandırılması ile ilgili proje hazırladık. Projeyi Oran Kalkınma Ajansına fizibilitesi için sunduk, sonucu fizibıl çıkan projemizde, asıl amacımız, çabamız ilimizde bununla ilgili bir tesisi hayata geçirmektir.” dedi.
Eskiden altın kıymetinde olan yünlerin; halı, battaniye, yatak, yorgan olarak kullanılırken, günümüzde yetiştiricilerimizin koyunların kırkımından elde ettiği yünlerin değerinin çok altında bir fiyata satıldığından hatta çoğu kez satılamadığından çöpe gittiğini ve bu durumun hem milli kaynaklarımızın heba olmasına hem de üreticilerimizin karlılığının azalmasına yol açtığını belirten Yıldız, bu projenin hayata geçirildiğinde bölge koyunculuğuna fayda sağlayacağını, kurulacak tesisin diğer illere de örnek olacağını ve kaynak israfının önleneceğini söyledi.
Sivas Belediye Başkanı Hilmi Bilgin ise konuşmasında; “Gerçekleştirilecek olan proje ile yetiştiricilerimizin koyunculuk yapmayı daha çok isteyeceklerini düşünüyorum. Yapağıyı değerlendirmenin yanı sıra sıfır atık açısından da oldukça önemli bir proje olacak. Son yıllarda yapılan yatırımlar, sulanabilir arazilerin, hayvan sayılarının ve ürün çeşitliliğinin artması ile birlikte ilimiz tarım ve hayvancılığı daha iyi bir noktaya gelmiş durumda.” diye konuştu.
Bu proje ve bunun gibi Sivas ekonomisine katkı sağlayacak her projenin hayata geçirilmesi konusunda tüm kurum ve kuruluşların çözüm odaklı ve proje ortağı olabilecek anlayışa sahip olduğunu bildiğini ifade eden Bilgin, projenin ekonomiye sağlayacağı katkının önemini vurguladı.
Sivas Valisi Salih Ayhan ise konuşmasında; “Proje bize ilk geldiğinde öncelikle bu projenin makul olup olmadığına, sahadaki karşılığının nasıl olacağına bakıldı, üretilecek ürün ve harcanacak maliyetlerin girdisi ve çıktısı hesaplanarak detaylı güzel bir çalışma yapıldı. Bundan sonraki süreçte fizibilite raporuna uygun bir şekilde imalatını yapabilmek ve tesisi kurabilmek.” dedi.
Sivas’ta yaklaşık 700.000 civarında küçükbaş hayvan bulunduğunu belirten Ayhan, Türkiye’de son yıllarda küçükbaşa yönelik bir ilgi ve artış olduğunu, bu ilgi ve artışla birlikte bu tesisin çok daha anlamlı olacağına inandığını kaydetti.
Konuşmaların ardından Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Esad Sami Polat’ın “Yerli ve Milli Koyunculukta Alternatif Nefesimiz Yapağımız” projesi hakkında katılımcılara sunum yapmasının ardından program sona erdi.