Yerel gen kaynaklarının korunması için yapılan çalışmalar başarılı sonuçlar veriyor. Gümüşhane’de yerel meyve gen kaynaklarının korunup, üretiminin yaygınlaştırılması için üreticilere 6 bin 100 adet fidan dağıtıldı.
Haber: Mustafa MERAL - Gümüşhane İl Enformasyon
Yerel gen kaynakları korunuyor, fidanlar toprakla buluşuyor.
Gümüşhane İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün yürüttüğü "Yerel Meyve Gen Kaynaklarının Korunması Projesi" ile tarım arazileri elma, armut, dut fidanlarıyla canlanacak.
Üretimin yerel meyve çeşitlerinin üretiminin yaygınlaşması ve kent ekonomisine katkı sağlamak amacıyla üreticilere 6 bin 100 adet meyve fidanı dağıtıldı.
Gümüşhane'nin tarımsal hasılasının her geçen gün arttığını belirten Tarım ve Orman İl Müdürü Edip Birşen, üreticilere yeni bahçe tesisi yapmaları için aşılı meyve fidanlarının dağıtımını yaptıklarını söyledi. Birşen, üreticilerden gelen talepler doğrultusunda önümüzdeki yıllarda da çalışmanın devam edeceğini sözlerine ekledi.
Gümüşhane’nin yerel değerleri olan misket, arap kızı, söğüt elmaları, cinci, Hacıhamza, Mehrani, Arpa, Menendi armutları ve dut çeşitlerinin aşı çalışması Tarım ve Orman Bakanlığı Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nde yapıldı.
Burada anaç aşı yapılarak yetiştirilen fidanlar meyve bahçesi olarak tahsis edilen 300 dekar alana dikilecek.
Yerel kaynakların korunması için yürütülen çalışma kapsamında meyve bahçesi yapmak isteyen üreticilere fidan desteği yanında budama ve fidan dikimi eğitimi de veriliyor.
Koronavirüs tedbirleri kapsamında çalışmalarını gerekli önlemleri alarak yürüten il müdürlüğü personeli, 65 yaş üstü üreticilerin fidanlarını evlerinde teslim etti.
gümüşhane
yerel gen kaynakları
fidan
meyve
elma
armut
dut