Hayvancılıkla uğraşan üreticiler için yayla mevsimi oldukça verimli geçiyor. Binlerce hayvanı Muş yaylalarına çıkaran çiftçiler, süt ve yün üretimiyle ülke ekonomisine büyük katkı sağlıyor.
Doğu Anadolu Bölgesi’nin önemli hayvancılık merkezlerinden olan Muş’ta üreticiler yaylalara çıktı.
217 yaylada 1 milyon 384 bin küçükbaş hayvanı otlatan yaylacılar, yılda yaklaşık 60 bin ton süt ve 2 bin ton yün üretimiyle ekonomiye de 550 milyon lira katkı sağlıyor.
İl merkezine 35 kilometre uzaklıktaki Ekindüzü köyünde hayvancılık yapan üreticileri ziyaret eden Muş Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aydın, kent genelinde 3,5 milyon dönüm mera ve 217 yayla bulunduğunu belirtti.
Bölgede huzur ve güven ortamının sağlamasıyla hayvancılığın canlandığını, yaylaların dolduğunu vurgulayan Aydın, şöyle konuştu:
"Çiftçilerimiz, her yıl mayıs ayında yaylalara çıkıyor. İlimizdeki 217 yaylada 1 milyon 84 bin küçükbaş hayvan otlatılıyor. Sadece bizim değil, ilkbahar aylarında Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Siirt ve Batman gibi sıcak illerden getirilen 300 bin civarındaki küçükbaş hayvan da burada otlatılıyor. Vatandaşlarımız burada huzur ve güven içinde sütünü, yününü, peynirini ve tereyağını üretiyor. Yayla süresince 2 bin ton yün ve 60 bin ton civarında koyun ile keçi sütü üretiliyor. Yaylalarda üretilen ürün ilimize yaklaşık 550 milyon lira ekonomik katkı sağlamaktadır. Bakanlığımız da besicilerimize koyun başına 25 lira destek veriyor."
Hayvanlarını otlatan ve süt sağan kadınlar da Aydın'a ziyaretinden dolayı teşekkür ederek, yaşadıkları sıkıntıların çözümü konusunda destek istedi.
muş
yayla
besi
hayvancılık