Afganistan'ın Pamir Yaylası'ndan göç ederek 1982 yılında Van'ın Erciş ilçesine bağlı Ulupamir köyüne yerleşen Kırgızlar, asırlardır yaşattıkları geleneklerini Türkiye'de de sürdürüyor.
Van'ın Erciş ilçesine bağlı Ulupamir köyünde yaşayan Kırgız Türkleri, asırlardır yaşattıkları geleneklerini Türkiye'de de sürdürüyor.
Afganistan'ın Pamir Yaylası'ndan 1982 yılında Türkiye'ye göç eden Kırgızlar, Erciş ilçesinde kendileri için oluşturulan Ulupamir köyünde 30 yılı aşkın süreden bu yana yaşam mücadelesi veriyor.
Uzun yıllar yaşadıkları topraklardan ayrılarak yeni bir vatan ve yeni bir köyde hayatlarına devam eden Kırgızlar, her yıl düzenledikleri festivalle de asırlardır süren geleneklerini yaşatmaya çalışıyor.
Özellikle 2003 yılından bu yana Kırgızistan'da milli spor olarak kabul edilen "Buzkaşı" (Kökbörü) oyununu köylerinde yaşatmaya çalışan Kırgızlar, resmi günlerde ve düğün törenlerinde oynadıkları buzkaşı ile binicilikteki maharetlerini de gözler önüne seriyor.
Bozkır yaşantısını temsil eden oyunda iki takıma ayrılan biniciler, yerdeki oğlak postunu kapmanın mücadelesini veriyor. Tozla kaplı alanda çekişmeli geçen ve post parçalanıncaya kadar devam eden iki takım arasındaki mücadele renkli görüntülere sahne olurken, izleyenlere de keyifli dakikalar yaşatıyor.
Buzkaşı oyunu ile renklendirdikleri düğünlerini de yine asırlardır devam eden geleneklerine göre yapan Ulupamirliler, yöresel kıyafetleri ve Kırgız ezgileri eşliğinde gönüllerince eğleniyor.
Davetlilere ikram edilmek üzere hazırlanan düğün yemeğinin yanı sıra köyün aksakallıları için de koyun ve keçi gibi küçükbaş hayvanların kellesini pişiren Kırgızlar, 30 yılı aşkın süredir Türkiye'de ve Van'da bulunmaktan mutluluk duyduklarını dile getiriyor.
Ulupamir köyü muhtarı Kasımbek Varol, ülkelerinden binlerce kilometre uzaklıktaki Van'da 30 yıldan bu yana yaşam mücadelesi verdiklerini belirterek, aradan geçen süre zarfında köklerinden hiç kopmadan Türkiye'yi asıl vatanları kabul ettiklerini söyledi.
Kırgızların Manas destanından bugüne kadar süren geleneğini Türkiye'de yaşatmanın mutluluğu içinde olduklarını vurgulayan Varol, her yıl düzenledikleri festival ve düğünlerinin yanı sıra günlük hayatlarında da yaşattıklarını, geleneklerinin kaybolmaması ve gelecek nesillere ulaşması için büyük çaba gösterdiklerini ifade etti.