Türk peynirlerinin kalitesini ve ihracatını arttırmak amacıyla Ulusal Peynir Çalıştayı, Çanakkale'de yapılacak.
Türkiye'nin kahvaltı kültüründe önemli bir yer tutan, Ezine'den tuluma, kaşardan örgüye kadar yaklaşık 193 çeşit Türk peynirinin kalitesini ve ihracatını artırmak amacıyla yol haritası hazırlanacak.
Peynirin üretiminden satışına, ihracatından tanıtımına kadar birçok konu Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlık yetkilileri, peynir üreticileri ve uzman öğretim üyelerinin katılımıyla Türkiye'de ilk kez düzenlenecek Ulusal Peynir Çalıştayında ele alınacak.
Bakanlık ile Çanakkale Ticaret Borsası tarafından, Çanakkale'de 4-5 Mayıs tarihlerinde düzenlenecek çalıştay kapsamında, Peynir Tadım Festivali de yapılacak.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş, Türkiye'de süt ve süt ürünleri üretim potansiyelinin giderek arttığını ve bununla birlikte sektörün iç ve dış piyasada karşılaştığı sorunların çözülmesinin önem arz ettiğini bildirdi.
Türk peynirlerinin diğer ülkelerle rekabet edebilmesi için öncelikle ticari açıdan ilerleme sağlanması gerektiğini ifade eden Daniş, "Coğrafi işaret tescili alınması ve marka yaratılması uluslararası piyasalarda Türk peynirine öncelik sağlayacaktır." ifadesini kullandı.
Çalıştayda Türkiye'de üretilen peynir çeşitlerinin ele alınacağını vurgulayan Daniş, yeterli miktar ve kalitede ham madde, peynir üretimi, işlenmesi ve muhafazası, örgütlenme, pazarlama, dış ticaret ve markalaşma, politika ve destekler konularının ele alınacağını kaydetti.
Türkiye'de süt ürünleri sanayisi ve üreticilerin sorunlarına çözüm getirmek amacıyla Bakanlık tarafından birçok düzenleme yapıldığını anımsatan Daniş, sanayiye arz edilen çiğ sütün alım ve satımının sözleşmeli usulde yapılması, hayvancılığın geliştirilmesi, sağlıklı üretimin artırılması, sürdürülebilirliğin sağlanması ve birçok alanda destekleme ödemeleri yapılması gibi uygulamalar gerçekleştirdiklerini belirtti.