Erzurum\'un Tortum ilçesinde, KUDAKA tarafından desteklenen proje kapsamında seralar dönüştürülerek, bir ton ürün elde edilen 240 metrekarelik alandan katlı sistemle 8 ton çilek alınması hedefleniyor.
Erzurum'da, kadınların istihdam edildiği çilek üretim seraları modernleştirilerek, topraksız tarım sayesinde verimin 8 katına çıkarılması hedefleniyor.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Tortum İlçe Müdürlüğü tarafından hazırlanan, Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı'nca (KUDAKA) kabul edilen "Kırsal Alanda Eğitimle Yükselen Yaşam Kalitesi ve Açılan Ufuklar" Projesi kapsamında Tortum Kaymakamlığı, Tortum Belediyesi, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, Tortum Halk Eğitim Müdürlüğü ile Atatürk Üniversitesi Tortum Meslek Yüksekokulu'nun desteğiyle Pehlivanlı Mahallesi'ndeki seralardan beşi modernleştirildi.
Seralarda istihdam edilen kadın çiftçiler, proje koordinatörü ve ziraat mühendisi Hakan Kırkkeseli gözetiminde, toprak kullanılmadan, tamamen bilimsel yöntemlerle çilek üretimi yaptı.
Eski sistem seracılığa göre daha fazla ürün elde eden çiftçiler, kadın dayanışmasıyla yaklaşık bin 500 rakımda yetiştirdikleri çilekleri, satarak ailesine katkı sağlıyor.
Seradan ilk çilekler alınmaya başlarken, hasadın kasım ayına kadar devam etmesi bekleniyor.
Proje koordinatörü Kırkkeseli, topraksız tarımla katlı çilek üretim sistemini uyguladıklarını belirterek, seralarda 20 kadın çiftçinin istihdam edildiğini söyledi.
Seralarda modernizasyon yaparak, topraksız tarımla katlı çilek üretim üniteleri kurduklarını anımsatan Kırkkeseli, "Üretim materyali olarak, toprak yerine kokopit dediğimiz bir malzeme kullandık. Otomasyon sistemi kullanıyoruz. Bitkiye doğru zamanda, su ve gübreyi kısıtlı miktarda vererek, üretimi gerçekleştiriyoruz. Eski seramızda toplamda bir ton ürün alınırken, şu anki ürün hedefimiz 6 ile 8 ton arasında değişmektedir. Çiftçilerimiz ürünlerini sezon sürecince 3 ila 5 liradan satışlarını gerçekleştiriyor. Önceden 240 metrekarelik eski seramızda bin 500 fide kullanırken, aynı serada yeni sistemde 6 bin 400 fide kullandık. Geçen dönemde bir serada 5 bin lira kazanırken, bu seradan hedefimiz 30 ila 40 bin civarında gelir elde etmek" dedi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Tortum İlçe Müdürü Özlem Satoğlu Korkmaz da kadınlara önce teorik eğitim vererek, seralarda istihdam ettiklerini anlatarak, "Eski ve yeni usul arasında hem ürün anlamında hem de gelir anlamında büyük farklar olduğunu gördük. Doğu Anadolu Bölgesi'nde ilk olacak. Bölgede bunu yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. Çilek üretim merkezi olmayı hedefliyoruz" diye konuştu.
Tortum Kaymakamı Halit Mengi ise, kadınlara pozitif ayrımcılık yaptıklarının vurgulayarak "Diğer seralara göre daha avantajlı. Aynı toprağa ürünü ektiğin zaman, birtakım teknik nedenlerden dolayı hastalık kapma durumu var. Bu çilekler, çok katlı topraksız olarak yetiştiriliyor. Toprağa değmeden çilek üretiyoruz. Bunun yaygınlaşmasını bekliyoruz çünkü ürün verimi çok daha yüksek. Maliyetleri de azalıyor. Su tüketimi ciddi oranda düşüyor. Üretimi, bilimsel metotlarına göre yaparsanız başarılı sonuçlar elde ediyorsunuz" dedi.