Tekirdağ\'da yetiştirilen ve ilk etapta Gürcistan\'a gönderilen tohumların tüm Kafkas ülkelerine ihraç edilmesi, böylece bölgedeki Rus tekelinin kırılması planlanıyor.
Tekirdağ’da üretilen tohumlar tüm dünyaya açılmaya hazırlanıyor. İlk etapta Gürcistan’a ihraç edilen tohumlardan olumlu sonuçlar alındı. Trakya Tarım Yönetim Kurulu Başkanı İlhami Özcan Aygun, geçen yıl Tekirdağ'da ürettikleri çeşitli tohumlarından Gürcistan’a 24 ton ihraç ettiklerini söyledi.
Gönderilen ürünün oradaki çiftçiler tarafından beğenildiğini anlatan Aygun, "Tohumluk ihracatımızı içinde bulunduğumuz yıl içerisinde 175 tonlara taşıdık. Çeşitlerimizin Avrupa dahil diğer ülkelerde de standartların çok üzerinde olduğunu, çiftçi tarafından beğenildiğini gördük. Bu beğeni sonucunda ihracatımız giderek artıyor" dedi.
Yıl içerisinde Arnavutluk'a makarnalık buğday gönderdiklerini, Gürcistan dışında Azerbaycan'a da ürün göndereceklerini dile getiren Aygun, Libya ile de görüşmelerinin sürdüğünü kaydetti.
İhracat ve gelen taleplerin Türk tohum firmalarının artık global oyuncu olduğunu ortaya koyduğunu vurgulayan Aygun, şöyle devam etti: "Dünyanın değişik ülkelerine, değişik coğrafyalarına Türkiye'de ıslah edilmiş çeşitlerimizi çok rahatlıkla pazarlayabiliyoruz ama bu meşakkatli bir yoldu. Bu yolda uzun süreden beri çalışıyoruz çünkü bir anda ihracatı yapma şansınız yok. Belli bir sürenin geçmesi gerekiyor, çeşitlerin orada denenmesi gerekiyor. O süreçlerden sonra ihracatınızı gerçekleştiriyorsunuz. Bu da işte bizim ekip olarak başarımızı ortaya koydu. Bu en mutlu günlerimizden biri. Normal ihracat yapabilirsiniz ama özel bir ihracat yapmak, özel ürünleri yurt dışına gönderebilmek çok farklı bir ayrıcalık. Ülkeye döviz getirebilmek, ülkeye dışarıdan kaynak getirebilmenin mutluluğunu yaşıyoruz."
Aygun, Gürcistan'dan olumlu sonuçlar aldıklarını, o bölgedeki Rusya'nın tohum hükümdarlığına son verdiklerini söyledi.
Gürcistan dahil tamamen Türk Cumhuriyetleri ve eskiden Rusya'ya bağlı ülkelerde Rus çeşitleri ekildiğini ancak Türk tohumlarının denenerek daha kaliteli olduğunun görüldüğüne dikkati çeken Aygun, "Şimdi o bölgede başka bir zorluk da var bizim sektörde. Çeşidin orada kaydedilmesi gerekiyor. Ayrıca orada Türk çeşitlerine destek yok. Rus çeşitlerinin hakim olmasından dolayı onlara vergiden muafiyet ve destek var ama bizim vergiden tarafa zorluğumuz bulunuyor. Buna rağmen üretici bizi tercih ediyor. Dünyada gelecekte bütün çiftçiler Türk tohumu ekecek. Çok büyük bir iddia bu, inşallah bunu gerçekleştireceğiz." dedi.