Tarım sektörüne "Genç Çiftçi Desteği"

30 March Friday, 2018
Her yıl binlerce çiftçiye umut olan Genç Çiftçi Destekleri Türkiye’nin her yerinde projelerin yeşermesini sağlıyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı genç girişimcilerin projelerini hayata geçirebilmeleri için yaklaşık 500 milyon lira destek veriyor. Desteklerden yaralanmak isteyen gençlerin Nisan ayında başvurularını tamamlaması gerekiyor.
Tarım sektörüne Haber: Neslihan AKTAŞ
Kamera: Ekrem ALACAPUNAR 
Fotoğraf: İbrahim BAĞCI

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın en çok ilgi gören destekleme başlıklarından biri olan “Genç Çiftçi Destekleri” 2016 yılından bugüne birçok gencin kendi işini kurup üretime katılmasını sağladı. Tarımsal üretime önemli katkı sağlayan desteklerin detaylarını Kırsal Kalkınma ve Kredilendirme Daire Başkanı Haluk Çağlar’la konuştuk.
Genç çiftçilerin büyük çoğunluğu hayvancılık desteklerine ilgi gösterirken bitkisel üretimde ise kadın girişimciler başarıyı mantar üretim tesisleriyle yakaladı.
Geçtiğimiz 2 yılda 933 milyon hibe ödendiğini vurgulayan Çağlar, “Genç çiftçi projelerine 2016 yılında başladık. 3 yıllık bir proje. 2016 ve 2017 uygulamasını yaptık. Bu sene de son uygulama yapacağız. 2016 ve 2017 yılında toplam 31bin 45 genç çiftçiye 933 milyon lira hibe ödedik. Burada büyük çoğunluğu hayvancılık projeleri ilgiyi çekti. Hayvancılık projelerinde büyükbaşta 17bin 698 genç çiftçiye 104bin büyükbaş hayvan verdik. 6 bin 404 genç çiftçiye 240 bin küçükbaş hayvan dağıttık. Geri kalanı da diğer projelerde. Toplamda iki yılda 931 milyon lira hibe verdik. Programda en sevindiğim taraf kadınlara biz pozitif ayrımcılık yaptık. 31 bin 45 projenin 21 bin 45’i kadınlar tarafından uygulandı. Bunlar toplam yüzde 68 oranında kadınlar yararlandı. Başarılı bir uygulama olduğunu görüyoruz.” dedi.
Haluk Çağlar, başvuru süresinin 20 iş günü olduğunu belirterek genç çiftçilerde aranan şartları şöyle sıraladı: “Başvurular 2 Nisan tarihinde başlayacak. 20 iş günü devam edecek. 30 nisan akşamı başvurular sona erecek. Başvuru için önce genç çiftçiler internet üzerinden başvuruda bulunacaklar.  Başvuruyu tamamlamak için de istenilen belgeleri hangi ilde proje uygulayacaklarsa oradaki il veya ilçe müdürlüğüne bizzat teslim ederek başvuruyu tamamlayacaklar. Başvuruda aranılan şartlar Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak, 18 - 40 yaş arası olmak, okur-yazar olmak, örgün eğitime devam etmiyor olmak, cezalı tutuklu olmamak, askerlik görevini yapmış olmaları gerekiyor. Hayvancılık projeleri için 15 büyükbaş 50 küçükbaştan fazla hayvana sahip olmamaları, arıcılık projeleri için 50den fazla arılı kovana sahip olmamaları gerekiyor. Bir yerde sigortalı olarak çalışıyor olmamak. Destek başvurusu yapacak kişilerin eşinin de çalışmıyor olması gerekiyor.”
 
Kişi başıba 30 bin lira destek

Bu yıl destekleme kapsamına alınan arı sütü, polen, propolis üretimi ve çok yıllık yem bitkisi üretimi için de başvuru yapılabilecek.
Genç Çiftçi Destekleri için 503 milyon lira bütçe ayrıldığını belirten Haluk Çağlar, “Bu sene de kişi başına 30 bin lira vereceğiz. 503 milyon lira bütçemiz var. Bu bütçeden yaklaşık 16 bin 750 genç çiftçi yararlanacak. Öngörümüze göre hayvancılık projeleri çoğunlukta olacak. Büyükbaşlarda sığır yetiştiriciliğinde 5 adet 8- 15 aylık etçi kombine sığır vermeye çalışacağız. Küçükbaşlarda 32 dişi 2 erkek olmak üzere 34 baş hayvan vereceğiz. Keçide 37 tane vereceğiz. Manda 5 tane vereceğiz. Hayvancılık projelerinden 12bin 5 yüz genç çiftçinin yararlanmasını planlıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Hayvansal üretim destekleri için TİGEM’le çalıştıklarını belirten Çağlar iki yeni partner kuruluş olarak arıcılık işlemleri için Arıcılar Birliği, ipek böcekçiliği işlemleri için de Koza Tarım Satış Kooperatifleri Birliği ile protokol yaptıklarını açıkladı.

İlk başvuru https://gencciftci.tarim.gov.tr adresinden yapılacak

İl ve ilçe müdürlükleri ile kurumsal olarak hazırlıklarını tamamladıklarını belirten Kırsal Kalkınma ve Kredilendirme Daire Başkanı Çağlar, başvuru yapmak isteyen genç çiftçilerin yapması gerekenleri; “Öncelikle genç çiftçiler internet üzerinden başvuruda bulunacaklar. Başvuru formunu yazdıracaklar. Formun ekindeki belgelerle il ilçe müdürlüklerine müracaat edecekler. Bu belgelerle birlikte il ilçe müdürlüklerine giderek belgeleri bizzat teslim edecekler. Başvuru işlemi tamamlanmış olacak.” sözleriyle anlattı.
 
GTHB Genç Çiftçi Destekleri Kırsal Kalkınma ve Kredilendirme Daire Başkanlığı Haluk Çağlar