Dağların arasında yemyeşil bir doğanın ortasında akan bu dere, yüzlerce balığa can veriyor.
Haber: Neslihan AKTAŞ
Kamera: Ekrem ALACAPUNAR
Fotoğraf: İbrahim BAĞCI
Genç bir girişimcinin büyük emek vererek bugünlere getirdiği bu alabalık üretim tesisi balık severlerin de uğrak yeri haline gelmiş.
Ankara’nın Ayaş İlçesi’ne bağlı İlhanlı Köyü’nde İlhanlı Çayı kenarında kurulan tesiste alabalık üretimi yapan genç girişimci Kadir Akgül bu şirin çiftliğin hikâyesini Web Tarım TV’ye anlattı.
2011 yılında kurulan çiftliği 2014 yılında devraldığını, o tarihten itibaren de porsiyonluk alabalık ve yavru alabalık üretimi yaptığını belirten Akgül, işini severek yapıyor ve “balıkçılık sevdadır” diyor.
Balık üretim tesisi kurmak isteyen girişimcilerin tesis için uygun yeri bulduktan sonra o yerin bilgilerini içeren bir dilekçe ve harita ile ilgili su ürünleri şubesine başvuru yapması gerekiyor.
İl tarım müdürlüklerine bağlı su ürünleri şube müdürlüğü teknik personeli; tesis kurulması planlanan yerde suyun özelliklerini, yerin ulaşım imkânlarını, üretim ve pazarlama olanaklarını inceledikten sonra su kaynağından alınan numuneyi analiz laboratuvarına gönderiyor.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan aldığı destekle tesisi geliştiren Kadir Akgül, kaliteli alabalık ürettiklerini ifade etti.
Türkiye’de yoğun olarak üretilen gökkuşağı alabalığı ürettiklerini ifade eden Akgül, “Porsiyonluk alabalık ve yavru alabalık olarak faaliyet gösteriyoruz. Bu balığın özelliği suyun Ph değerleri yüksek olduğu için balığın da kalitesi yüksek olur. Omega3 yağ asidi yüksek oranda bulunduğu için çok sağlıklıdır. Yemesi güzel olur.” dedi.
Akgül, bir üretim çiftliğinde kaliteli üretim için gerekli olan temel özellikleri şöyle anlattı.
“Suyun özellikleri Ph değeri yüksek olması gerekiyor. Kalitesi niteliği önemli. Onun haricinde suyun kirlenmemesi. Suya gelecek herhangi bir sel gibi endüstriyel atık gibi tehlikelerden korunması önemli.”
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı su ürünleri müdürlüklerinin her yıl, üretim sezonu boyunca yaptığı denetimlerle işletmelerde kalite ve standartlar korunuyor. Denetimlerde su kalitesi, tesisteki balık sayısı, çevresel etkiler kontrol ediliyor. Ayrıca hasat edilen balıkların büyüklüğü ve kaç ton balık hasat edildiği de incelenen başlıklar arasında.
Girişimci Kadir Akgül’ün üretimde yaşadığı sıkıntılar tüm sektörün sorunlarına ışık tutacak nitelikte. İşini severek yaptığını vurgulayan Akgül, sektördeki sorunların giderilmesiyle çiftlik balıkçılığının daha iyi yerlere geleceğini belirtti.
Gelecekte sektörün daha iyi yerlere geleceğine inandığını söyleyen Akgül, fiyatların yükselmesi yönünde beklentilerini dile getirdi.
Kadir Akgül, “Balıkçılıkta özellikle alabalıkta su ana madde, olmazsa olmaz. Bunla ilgili biz bazı sıkıntılar yaşıyoruz. DSİ ile alakalı. Tüm su kiramızı ödememize rağmen su kullanım izni olmasına rağmen, bunla alakalı suyun kullanımında sıkıntı yaşıyoruz. Ve bununla ilgili çok ciddi zararlarımız olmuştur. Bununla ilgili bakanlıktan yetkililerden bir ilgi alaka bekliyoruz.” İfadesini kullandı.
alabalık
ürertim çiftliği
ayaş
kadir akgül
su ürünleri