Su ürünleri av sezonu geçtiğimiz günlerde kapandı. Av yasağıyla birlikte balıkçılar da teknelerini bakım ve onarıma aldı. Önümüzdeki sezonu da verimli geçmesi için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının denetimleri devam ediyor.
Haber: Neslihan Aktaş
Kamera: Caner Topgümüş
Fotoğraf: İbrahim Bağcı
Su ürünlerinin korunması ve sürdürebilirliğin sağlanması amacıyla uygulanan yasak ve sınırlamalar 15 Nisan itibariyle başladı.
Buna göre 12 metre ve üzerinde boy uzunluğuna sahip olan gırgır ve trol av araçlarıyla avcılık yapan gemilerin avcılık yapmaları sona erdi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik konuyla ilgili, “son yılların en verimli sezonlarından birini geçirdik” açıklamasında bulundu.
Avlanan balık miktarı geçen yılla aynı
Geçtiğimiz sezonu, yasakların kapsamını ve bakanlığın yaptığı denetimleri Web Tarım TV için değerlendiren Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdür Yardımcısı Turgay Türkyılmaz, elde edilen balık miktarının geçen yılla aynı oranda olduğunu, bu durumun balık neslinin ve doğal kaynakların korunması bakımından olumlu olduğunu kaydetti.
Bu sene geçen seneye göre daha az miktarda hamsi avlandığını belirten Turgay Türkyılmaz, bunun sebebinin balığın biyolojisi ile su sıcaklıkları ile çevresel etkenlerle ilgili olduğunu söyledi.
Ülkemizde tüketimi en çok artan balık ise palamut. Palamut tüketimi önceki yıla oranla 8-9 kat arttı. Çinekop olarak bilinen lüfer balığında da verimli bir av sezonu yaşandı.
Türkyılmaz sezonu şöyle değerlendirdi: “Bir önceki yıla göre veya son birkaç yılın ortalamasına göre düşünürsek eğer o seviyelerde gerçekleşmiş balık miktarını görüyoruz. Ne çok artmasını isteriz ne azalmasını bu açıdan iyi bir şey. Diğer bir iyi tarafı da daha önceki yıllarda sezonlarda avcılık belli aylara sıkışıp kalırdı. Bir ay ya da üç aylık bir av sezonu vardı. Ancak bu sezon avlanılan balığın mevsimsel olarak yayılımı uzadı bir ay iki ay gibi değil üç dört ay gibi veya beş altı ay avcılık yapılan türlerimiz oldu. Bir önceki yıllarda sıkıntılı olduğumuz alanlardan birisi balık boylarının minimum avlanılabilir balık boylarıyla yaşadığımız sıkıntılardı. Özellikle bu sefer lüfer de ve diğer balıklarda olmak üzere boyla ilgili bir sıkıntı yaşamadık. Avlanılan balıkların çoğu avlanılabilir limitler içindeydi buda iyi tarafıydı.”
15 Eylül tarihine kadar gırgır ve trol yönetimiyle yapılan avcılığın yasaklandığını dile getiren Türkyılmaz, kıyılarda avcılık yapan küçük balıkçı gemilerinin av yöntemi olan uzatma ağlarıyla avcılığın yıl boyu devam edeceğini vurguladı.
Amatör balıkçılar için bir av yasağı uygulanmadığını söyleyen Turgay Türkyılmaz, amatör balıkçıların uyması gereken kuralların ayrı bir tebliğ ile düzenlendiğini sözlerine ekledi.
Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdür Yardımcısı Turgay Türkyılmaz, bakanlığın düzenli olarak yaptığı denetimlerin yasa dışı avcılık yapmak isteyen kişileri caydırmak, doğal kaynakların korunması, balıklarımızın ve su kaynaklarımızın sürdürülebilir olması için son derece önemli olduğunu belirtti.
1350 gemiye takip
Bu amaçla kurulan ve BAGİS olarak bilinen “balıkçı gemilerini izleme sistemi” hakkında bilgi veren Türkyılmaz, cihazın denizlerde avcılık yapan 12 metrenin üstündeki 1350 balıkçı gemisine takıldığını, sezon kapalı olduğunda da denetimlerin aktif şekilde devam ettiğini anlattı.
“Biz denetimleri özellikle denizlerde Sahil Güvenlik Komutanlığı ile birlikte ve iyi sularda jandarma ile ve emniyet güçlerimizle birlikte etkin olarak yapmaya çalışıyoruz. Yaptığımız projelerde Avrupa Birliği’nden gelen uzmanlar bizim denetim sayılarımızı ve uyguladığımız cezai yöntemleri görünce bir sonuç ortaya koydular. Eğer Türkiye Avrupa Birliğine üye bir ülke olmuş olsaydı yapmış olduğu bu denetim ile Avrupa Birliği ülkeleri içerisinde en etkili denetim yapan ülkelerin başında yer alırdı anlamında bir rapor yayınladılar.”
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olarak içerisinde Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü 81 il müdürlüğünde balıkçılara, yetiştiricilere, üreticilere teknik anlamda ihtiyaç duyduğu tüm destekleri sağlıyor ve denetim faaliyetleri gerçekleştiriliyor.
86 bin denetim gerçekleştirildi
Denetimlerle ilgili soruları da cevaplayan Türkyılmaz, geçtiğimiz sezon 86 bin denetim yapıldığını söyledi. Bu denetimlerde istenilmeyen şekilde avlanmış olan ve yakalanmış olan 750 ton su ürününe ve yasadışı avcılıkta kullanılan 2 bin 468 adet av aracına el konulduğunu, kurallara uymayan 22 balıkçı gemisinin ruhsatının iptal edildiğini belirtti.
Yasaklara uyulduğu takdirde çok daha bereketli bir sezon geçirileceğinin altını çizen Turgay Türkyılmaz, yeni sezona hazırlanan balıkçılara tavsiyelerde bulundu.
“Balıkçılarımız av yasağı dönemini çok etkili olarak kullanıyorlar kendileri açısından gerekli olan av araçlarının yenilenmesi ya da tamir edilmesi işlemlerini gerçekleştiriyorlar. Bunu yaptıkları yerler balıkçı barınakları hakikaten ülkemiz balıkçıları çok şanslı, yeterli sayıda ve kendilerinin ihtiyaçlarını karşılayabilecek sayıda bir balıkçı barınağı var. Buralarda da her bir balıkçı birliği, kooperatifi üyelerine hizmet veriyor. İşte buralar da hem çekik yerler var balıkçı gemilerinin karaya çekilerek bakım ve onarımlarını yaptığı yerler var bunları yaptırmalarını tavsiye ederiz çünkü mal emniyeti her şeyden önce gelir. Bu tür bakım ve onarımlarını yaptırmadıkları gemilerle denizlere çıkmalarını biz arzu etmeyiz, bu tür riski göze almamalarını tavsiye ederiz. Onun haricinde özellikle küçük boyda balıkları avlayabilecek olan ağ donanımlarını gemilerinde bulundurmamalarını, buna yönelik bir çaba içerisinde bulunmamalarını arzu ederiz.”
Endüstriyel balık avcılığı sektöründe yapılan denetimlerin çevre sağlığı ve balık neslinin sürdürülebilirliği açısından çok önemli olduğunu vurgulayarak, bu süreçte yaşadıkları olumsuzluklardan bahsetti. Türkyılmaz balıkçıları bu konuda hassasiyete davet etti.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının etkin projelerinden biri olan “Balıkçı Gemisini Avcılıktan Çıkaranlara Yapılacak Destekleme” kapsamında balıkçılar 10 metreden uzun balıkçı gemilerini gönüllü olarak avcılıktan çıkarttıklarında desteklemeden yararlanabiliyor.
Turgay Türkyılmaz bu desteklemeye bin 11 gemi sahibinin başvurduğunu, avcılıktan çıkarılan gemilerin bir kısmının imha edildiğini, bir kısmını da araştırma gemisi olarak üniversitelere verildiğini bildirdi. Yeni sezon Akdeniz’de 15 Eylül, diğer tüm denizlerimizde 1 Eylül itibariyle başlayacak.
balık av sezonu
balıkçılık
su ürünleri
turgay türkyılmaz