Süt ve yem kalitesi yatırımcıyı Aksaray'a çekiyor

23 January Thursday, 2014
Kaliteli yonca üretiminin öne çıktığı Aksaray'da son yıllarda süt üretiminde elde edilen artış, bu alanda yatırımcıların da ilgisini çekiyor.
Süt ve yem kalitesi yatırımcıyı Aksaray'a çekiyor

Kaliteli yonca üretimiyle Türkiye'nin yem bitkileri ihtiyacının önemli bir kısmının karşılandığı Aksaray'da son yıllarda artan süt üretimi, bu alanda yatırım yapmayı planlayan firmaların dikkatini çekiyor.

Yonca üretiminin 100 bin dekarın üzerindeki alanda yapıldığı ilde fiğ, silajlık mısır ve korunga gibi diğer yem bitkileri rekoltesinde üretim artıyor. Kaliteli yem bitkileri üretiminin yanı sıra devlet desteğinin sağladığı fırsatlar sayesinde Aksaray'da günlük süt üretimi 600 tona ulaştı.

Aksaray Süt Üreticileri Birliği Başkanı Esad Zengin, yaptığı açıklamada bölgede üretilen sütün kalitesinin oldukça yüksek olduğunu söyledi.

Süt üretimi ve kalitesinin artırılması için Avrupa ülkelerinde incelemelerde bulunduklarını belirten Zengin, "Avrupa'nın süt üretimi ve kalitesi oldukça yüksek. Süt üreticileri olarak, 'Avrupa'daki bu şartları Türkiye'ye nasıl getirebiliriz' diye çalışmalar yaptık. Bu çalışmalar sayesinde, Aksaray'da ciddi anlamda süt kalitesi ön plana çıktı" diye konuştu.

Nüfus oranına göre Aksaray'ın süt üretimde ilk sırada yer aldığına dikkati çeken Zengin, "Günlük süt üretimimiz 600 ton civarında. Konya ve Balıkesir'in süt üretimi oldukça yüksek. Ancak bu illerin nüfusu da bizden 5-6 kat fazla. Süt kalitesi açısından ilk sıralardayız" ifadelerini kullandı.

"Süt İhtiyacının Yüzde 20'sini Temin Ediyoruz"

Zengin, Aksaray'ın ulaşım imkânları açısından da önemli bir geçiş bölgesinde olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Sütaş buradaki fabrikasından ihracatını Ortadoğu'ya yapabiliyor. Türkiye içerisinde de her yere ürünlerini gönderebiliyor. Sütaş'ın burayı tercih etmesinin asıl nedeni arazi yapısı, yoncanın bol üretimi, üretimde hayvancılığa duyarlı bir iş sisteminin olmasıdır. Aksaray'da kurulmuş olan Sütaş'ın süt ihtiyacının yüzde 20'sini biz temin ediyoruz. Bizim bir süt platformumuz var. Bu platformda günlük 150 ton süt Sütaş'a gitmektedir. Diğer kısmını ise çevredeki illerden alıyor."

Devletin Süte Verdiği Teşvikler Var

Aksaray'da sütün kalitesine etki eden birçok unsurun olduğunu dile getiren Zengin, şöyle devam etti:

"Üreticilerin bilgisi ve teknolojiyi kullanımı önemli etkenlerden birisidir. Kaliteli yonca, mısır ve kaba yemlerin kullanımı da sütün kalitesini artırıyor. Devletimizin bu yönde verdiği teşvikler var. Süte ödenen miktar litre başına 7 kuruş, inek başına 225, buzağı başına 75-100 lira. Yem bitkilerinde, mısır desteği 75 lira. Yani her anlamda hayvancılığa büyük destek var. Bizler de üreticiler olarak en iyi şekilde bu desteklerden yararlanıyoruz."