Şarköy bağlarının lezzetli üzüm suları

04 October Tuesday, 2016
Tekirdağ'da Şarköy bağlarında yetişen üzümlerin suyu şişelenerek, dört mevsim tüketiciye sunuluyor.
Şarköy bağlarının lezzetli üzüm suları

Tekirdağ'ın Şarköy ilçesindeki bağlarda yetişen üzümler, girişimci çiftçilerin emekleriyle fabrikada şişelenerek, dört mevsim tüketiciye sunuluyor.

Geçimini üzüm yetiştiriciliğiyle sağlayan Şarköy'ün Mursallı Mahallesi'ndeki bağcılar, yıl boyunca yetiştirdikleri üzümlerini toplamak için sabahın ilk saatlerinde gittikleri bağlarda yoğun mesai harcıyor.

Gün boyu toplanan üzümler, sandıklara yerleştirildikten sonra nakil için hazır hale getiriliyor.

Hazırlanan üzüm sandıkları, mahalledeki üzüm toplama alanına getiriliyor ve buradan da Mursallı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Üzüm İşleme Tesisine getiriliyor.

Burada sap ayırma, parçalama gibi işlemlerden geçen üzümlerin suyu sıkılarak daha sonra filtrasyon ve pastorizasyon işlemleri uygulanıyor.

Üzüm suyu için özel çeşitlerin işlenildiği tesiste tamamen doğal olarak üretilen üzüm suyu son aşamada şişelenerek toptancılara pazarlanıyor.

Mursallı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Nihat Balkan, yaklaşık 4 yıl önce Mursallı üzüm üreticileri olarak kooperatif çatısı altında birleşerek Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsünden teknik destek, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Kırsal Kalkınma Projeleri kapsamında da maddi destek alarak üzüm işleme tesisi kurduklarını söyledi.

Mahallede üretilen üzümlerin kooperatifin tesisinde işlendiğini belirten Balkan, "Buradaki bağlardan toplanan üzümler gün içinde tesise getirilerek 1 saat sonra üzüm suyu oluyor. İleride pekmez ve sirke yapımına da başlayacağız. Şu an 50 ton üzüm suyu üretebiliyoruz. Devletimiz destek verirse bunu daha da artırmak istiyoruz." dedi.

Mahalledeki çiftçilerin tek gelir kaynağının bağcılık olduğunu dile getiren Balkan, şöyle konuştu:

"Sabahtan mahalleli erkenden kalkar bağına gelir. Bağ dediğin kolay bir iş değil. Yılın 12 ayında her gün bağa gelsen bağın işi bitmez. Milletimizin başka bir imkânı olmadığı için bununla uğraşıyor. 63 tane üyemiz var. Bütün üyelerimizin gelir kaynağı bu. Diğer firmalar düşük fiyattan alıyor üzümü biz yüksek fiyattan alıyoruz. Üyelerimizin de cebine 5 kuruş, 10 kuruş daha fazla para koymaya uğraşıyoruz."

Üzüm suyuna talep artıyor

Balkan, bağcılıktan daha fazla gelir elde etmek için üzümü işlemek ve üzümden daha fazla ürün elde etmek zorunda olduklarını ifade etti.

Mursallı Mahallesi'nde 4 bin ton üzüm üretildiğini aktaran Balkan, şunları kaydetti:

"Bu üzümü işlemek zorundayız. Özel sektör ucuz bir fiyata alıyor. Destek alırsak daha fazla üzüm alacağız daha fazla işçi çalıştıracağız. Bizim amacımız köylünün çiftçinin bağcının cebine para sokmak. 3 senedir biz bunu yapıyoruz. Her sene taleplerimiz artıyor. Tekirdağ'a, İstanbul'a, Bursa’ya, Gelibolu'ya üzüm suyu veriyoruz. Yavaş yavaş bunu her yere yayacağız. 50 ton yapıyoruz ve bu 3-4 ayda bitiyor. 150 ton yapmak istiyoruz. Buzhane olsa bunu yapabileceğiz."