Alternatif tıpta her geçen gün önem kazanan tıbbi sülük, Samsun’da bir projeye konu oldu. Sakarya ve Kızılırmak Havzalarında sülük popülasyonunu ve stok miktarını belirlemek amacıyla yürütülen çalışma ile kentin sülük stoklarının daha verimli bir şekilde kullanılması, işletilmesi ve ihracat edilmesi amaçlanıyor.
Haber: Samsun İl Enformasyon
Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü Nail Kırmacı, Kızılırmak Deltası’ndaki tıbbi sülük stoklarının tespiti ve sülük toplama kotasının belirlenmesi, sülük toplayıcılığının kontrol altına alınması çalışmalarını yerinde inceledi.
Türkiye’nin dünyada doğadan toplanan sülük ticaretinin yarıdan fazlasını karşıladığını vurgulayan Kırmacı, sülük stoklarını koruyarak ihracatında arttırmayı hedeflediklerini bildirdi.
Liman Gölü, Cernek Gölü, Balık Gölü, Uzun Göl, Tatlı Göl, Gıcı Gölü ve Karaboğaz Gölünde yürütülen projenin sonunda hazırlanacak olan rapor ile sülük stoklarının daha verimli bir şekilde kullanılmasını sağlayacaklarını dile getiren Kırmacı, “Samsun, birçok tarımsal ürünün doğal olarak yetiştiği verimli bir ilimizdir. Tıbbi sülük ise ilimiz ile özdeşleşmiş önemli bir doğal kaynağımızdır. Türkiye, dünyada doğadan toplanan sülük ticaretinin yarıdan fazlasını karşılayan stratejik bir ülke. Samsun ise sahip olduğu sülük habitatları ile ülkemizin en önemli sülük tedarikçisi konumundadır. Kızılırmak Deltasında yaşayan
Hirudo verbana isimli sülük türümüz tıpta kullanılan ve yıllık 2 bin kilo kota ile ihracatı yapılan değerli bir canlıdır. Ancak, bilimsel raporlar sülük stoklarının gün geçtikçe azaldığını ve etkili tedbirlerin alınması gerektiğini vurgulamaktadır. Stoklardaki azalmanın önüne geçmek ve sülük toplayıcılığının süreklilik arz eden bir sektör olması hedefi ile Eğirdir SAREM’e önerdiğimiz bu projenin tamamlanması ile deltadaki tıbbi sülük stoklarımızın güncel durumunu ortaya koymuş olacağız ve alınması gereken yapısal önlemleri ilgili paydaşlar ile birlikte yürürlüğe koyacağız.” dedi.
Samsun
tıbbi sülük
Kızılırmak Deltası
Tarım ve Orman