Geleneksel yöntemlerle üretilen Uşak tarhanasını tanıtmak, ticari amaçlı üretimde kalite standartlarını belirlemek amacıyla hazırlanan proje hayata geçirildi.
Uşak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erkan Kahraman, kullanılan sebze oranı ve çeşitliliği, özel üretim koşulları, fermantasyon süresi, saklama yöntemi ile özel bir lezzete sahip Uşak tarhanasının tanıtımı için proje hazırladıklarını belirtti.
Geleneksel yöntemlerle üretilen Uşak tarhanasının coğrafi işaret olarak kabul edilmesi ve tescilinin sağlanması için bir yıldır çalıştıklarını kaydeden Kahraman, il genelinde yaklaşık 200 ev hanımı ile görüşerek tarhananın üretim standartlarını belirlediklerini aktardı.
Görüşmelerin tek tek kayıt altına alındığını, Uşak tarhanasının il genelinde belirli standartlarda üretildiğinin tespit edildiğini dile getiren Kahraman, Uşak tarhanasında ilk dikkat çekici özelliğin kullanılan sebze oranı olduğunu söyledi.
Uşak tarhanasının diğer tarhanalardan farklı bir lezzete sahip olmasının birkaç nedene bağlanabileceğinin altını çizen Kahraman, tarhanada yer alan malzemelerin organik olması, hamurun hazırlanışı ve fermantasyon sürecinin de çok önem arz ettiğini ifade etti.
Tarhananın kurutulması ve saklanmasının önemli olduğunu aktaran Kahraman, Uşak tarhanasının yaş olarak da tüketildiğini vurgulayarak, bu özelliklerin tescilini sağlamak istediklerini dile getirdi.