Ordu Tarım ve Orman İl Müdürlüğü “Ordu İli Fındık Yetiştiriciliğinde Örnek Bahçe Oluşturulması ve Budama Elemanı Benim Projesi’” kapsamında, çiftçilere fındıkta verimliliği arttırmaya yönelik çalışmaları anlattı. Hatta uygulamalı eğitim örnek bahçelerde verildi.
Haber: Ordu İl Enformasyon
Ordu Tarım ve Orman İl Müdürlüğü “Ordu İli Fındık Yetiştiriciliğinde Örnek Bahçe Oluşturulması ve Budama Elemanı Benim Projesi” kapsamında örnek bahçe uygulamasına başladı.
Yaklaşık 120 bin çiftçinin fındık tarımı yaptığının altını çizen İl Müdürü Kemal Yılmaz “İlimiz tarım arazilerinin % 89’ unda 120 bini aşkın çiftçimiz tarafından fındık tarımı yapılmaktadır. İlimiz için bu kadar önemli olan fındıkta verim ve kaliteyi artırmak amacıyla birçok proje ve çalışma yürütmekteyiz. Sayın Valimizin göreve başladığı ilk günlerde kurumumuza yapmış oldukları ziyarette teknik personelin sürekli arazide olmaları gerektiği yönündeki talimatları sonrası proje ve çalışmalarımızı daha da artırdık. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak Ordu Valiliğimizin himayesinde “Fındıkta Verim ve Kalite Artacak” sloganıyla “Ordu İli Fındık Yetiştiriciliğinde Örnek Bahçe Oluşturulması ve Budama Elemanı Benim Projesi”ni başlattık. Bu kapsamda 2018 yılında biri yerel kaynaklarla diğeri ise Bakanlık bütçesi ile olmak üzere 2 adet proje uyguladık.
Uyguladığımız projelerle 19 ilçemizde budama, toprak numunesi alma ve numune sonuçlarına göre gübreleme gibi tüm bakım işlemlerinin uzman personellerimizin kontrolünde 2018 yılında toplam 400 dekar daha örnek fındık bahçesi oluşturduk. Örnek bahçelerimizde dekara 300-350 kg’ lara varan ürün elde edilmiş, bu sonuçlar tarla günleri ve basın aracılığıyla tüm kamuoyuyla paylaşılmıştır. Uyguladığımız projemiz il genelinde olumlu sonuçlar vermiş ve üreticilerimiz tarafından çok benimsenmiştir. Başlangıç olarak proje kapsamında her ilçede bir iki örnek bahçe oluşturmak amacıyla çıktığımız bu yolda, oluşturduğumuz bahçeler üreticilerimize örnek olmuş ve ilimiz genelinde yüzlerce tekniğine uygun bahçe tesis edilmiştir.
Ayrıca projemiz kapsamında Örnek bahçelerin oluşturulmasının yanında ilçedeki çiftçilerimize ve özellikle budama ve gübreleme işlerini meslek haline getirmiş kişilere budama, gübreleme ve zirai mücadele konularında eğitimler de verilmiştir. Ve bu eğitimler sonucunda yüzlerce budama elemanı yetiştirilip belgeleri teslim edilmiştir. Ayrıca İl/İlçe Müdürlüğümüzde göreve yeni başlayan teknik personellerimiz de bu proje kapsamında budama, gübreleme ve toprak numunesi alma konularında eğitime tabi tutulmuş, bu personelimizin kendi ilçelerinde çiftçilerimize eğitim vermeleri sağlanmıştır” dedi.
Perşembe ilçesinde Ahmet Ak isimli üreticinin bahçesinde yapılan örnek budama çalışmalarına Ordu Valisi Seddar Yavuz da katıldı.
Vali Seddar Yavuz, örnek bahçelerin yaygınlaştırılması için 2019 yılı içerisinde valilik tarafından destekleme olacağına dikkat çekerek, örnek bahçe uygulamasıyla elde edilecek rekolte artışının çiftçilerin refahını yükselteceğini söyledi.
Vali Seddar Yavuz, fındıkta üretim miktarının arttırılması gerektiğine de dikkat çekerek, konuşmasını şöyle tamamladı:
“Önümüzdeki süreçte elbette en iyi türleri, çeşitlerin bulunması, bununla ilgili enstitülerle çalışılması da dahil olmak üzere, bir fındık politikasının ayaklarının yere basması ve daha iyi bir yere getirilmesi en büyük hedeflerimizden bir tanesi. Dolayısıyla sürekli fındık fiyatını tartışmak elbette önemli kıymetli bir şey ama bu arada da, birim alandan en yüksek verimi elde etmekte bir hedef olmalı. Şöyle düşünüp hesap edelim: Bugün 1 dekar alandan 85 kilogram alan bir çiftçimizle, aynı alandan 300 kilogram alan çiftçimizin rekabet edebilmesi elbette mümkün değil. Dolayısıyla bizim her halükarda üretim miktarını artırmamız gerekiyor. Bunu yapabilmemiz için de, biraz önce teknik arkadaşlarımızın da ifade ettiği gibi, gerçekten bu işi fennine ve tekniğine uygun yapmak gerekiyor.”
Proje hakkında bilgi veren İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz da bugün gelinen noktada yüzlerce örnek fındık bahçesi oluşturulduğunu söyledi. Projelerin bazılarının yerel, bazılarının ise bakanlık tarafından desteklendiğini ifade eden Yılmaz, “Öncelikli olarak toprak tahlillerine bağlı gübreleme yaptık. Oradan çıkan sonuçlara göre gübreleme uyguladık. Bu bahçelerin budamaları da uzman arkadaşlarımız tarafından yapıldı. Sonuçta güzel neticeler elde edildi. Bunun sonucunda dekara 250-300 kilogram verim aldığımız bahçelerimiz var. Amacımız bu bahçelerin sayısını her geçen gün arttırmak” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından, örnek bahçe uygulamasına katılan teknik personellere başarı belgesi verildi.
ordu
fındık
bahçe
uygulama
proje
üretim
verimlilik