Fındık hasat döneminin başlamasına sayılı günler kala mevsimlik tarım işçileri Ordu’ya geldi. Doğu ve Güneydoğu illerinden gelen işçiler Ordu Valiliği’nce hazırlanan konaklama alanlarında çadırlarını kuruyor.
Zorlu fındık hasadının başlamasına sayılı günler kalmasıyla mevsimlik tarım işçileri aileleriyle birlikte Ordu’ya gelmeye başladı.
Ordu Valiliği’nce Altınordu, Fatsa, Perşembe ve Ünye ilçelerinde hazırlanan konaklama alanları, tarım işçilerini ağırlamaya başladı. İşçiler günlük yaşamlarını memleketlerindeki gibi sürdürüyor. Altınordu ilçesine bağlı Saraycık Mahallesi'nde oluşturulan konaklama alanında kadınlar sacda yufka pişirirken, gençler de çadırları kurma işlemini gerçekleştiriyor. Aile büyükleri ise alana gelen fındık üreticileri ile çalışma şartlarına ilişkin görüşme yapıyor. İşçiler 29 Temmuz’da başlayacak hasadın verimli olmasını bekliyor. İşçileri göre hasat yaklaşık 1 ay içerisinde tamamlanacak.
Ordu Valisi Seddar Yavuz, mevsimlik tarım işçileri için modern konaklama alanları inşa edildiğini bildirdi. Yavuz, yaptığı yazılı açıklamada, fındık hasat sezonu nedeniyle kente gelen mevsimlik tarım işçilerinin ve ailelerinin huzurlu ve güvenli bir ortamda konaklamalarını sağlamak için bütün hazırlıkların tamamlandığını belirterek "Yaklaşan fındık hasadı öncesinde, Altınordu Saraycık Mahallesi'nde yaklaşık 14 dönümlük alanda mevsimlik işçiler için modern konaklama alanı inşa edildi. Geçen yıl 5 derslik olan okul binası 8 dersliğe, 20 olan tuvalet sayısı 36'ya, 10 olan banyo kapasitesi 16'ya çıkarıldı. Çamaşırhane ve çeşmeler kullanıma hazır hale getirildi. Benzer çalışmayı diğer ilçelerimizde de gerçekleştirdik." dedi.
“16 Yaşından Küçükler Çalışması Yasak”
Yavuz, fındık bahçelerinde 16 yaşından küçük çocuk işçilerin çalıştırılmasının yasak olduğunu anımsatarak, şunları aktardı: "Her yıl fındık hasat döneminin gelmesi ile birlikte Türkiye'nin çeşitli illerinden Ordu'ya gelen mevsimlik tarım işçileri, beraberinde çocuklarını da yanlarında getiriyorlar. Bu yıl da geçen yıllarda olduğu gibi açılacak olan kurslarla, öncelikle 16 yaşından küçük ve çalıştırılması yasak olan öğrencilere yönelik tamamlayıcı ve destekleyici eğitimler, sosyal ve kültürel etkinliklerle kendilerini geliştirmelerine yardımcı olabilmek adına çalışmalar yapılacak. Çocuklara temel derslerin yanında, müzik, resim, satranç ve oryantiring gibi alanlarda da eğitimler verilecek. Gençlik ve Spor İlçe Müdürlükleri tarafından da futbol, basketbol, yüzme ve çeşitli sportif faaliyetlerin yapılması amacıyla çalışmalar yapılacak. Bu dönem için bine yakın öğrencinin bu kurslardan faydalanması öngörülmektedir."