Meriç’in kuraklıkla mücadelesi

14 August Wednesday, 2013
Kış aylarında havzasındaki aşırı yağışlar ve kar erimeleri sonucu yükselen debisi nedeniyle birçok bölgede yatağından taşarak yerleşim bölgelerini etkileyen Meriç nehrinde, yazın yağışların azalması sebebiyle bazı bölgelerde kuraklık yaşanıyor.
Meriç’in kuraklıkla mücadelesi

Kışın seddelere dayanıp yatağını zorlayan Meriç Nehri, yazın bazı bölgelerde kuruyor. Nehrin yatağının genişlediği bölümlerde oluşan kum adacıkları, kuşlara yuva olurken suyun taşıdığı odun parçaları da kışlık yakacak olarak vatandaşlar tarafından toplanıyor.

Devlet Su İşleri (DSİ) 11. Bölge Müdür Yardımcısı Serkan Genç, "Henüz deniz suyu geriye tepmemiş durumda. Ancak sınır değere yakın durumdayız" dedi. Genç, Meriç nehrinin debisinin Edirne merkezde 50 metreküp/saniyenin altına düştüğünde aşağı havzadaki çiftçiler tarafından nehrin seddeyle kapatılacağını böylece deniz kaynaklı tuzlanmanın çeltiği olumsuz etkilemesinin önüne geçileceğini vurguladı.

Meriç nehrinin debisiyle ilgili 1969 yılından bu yana kayıtların tutulduğunu da ifade eden Genç, nehrin ölçülen en yüksek debisinin 2 bin 476 metreküp/saniye, en düşük debisininse 5,4 metreküp/saniye olduğunu söyledi.

Yapılan son ölçümlerde nehrin debisinin Edirne'de 55 metreküp/saniye, İpsala'daki akım gözlem istasyonunda da 47 metreküp/saniye olarak ölçüldüğünü belirten Genç, "Henüz deniz suyu geriye tepmemiş durumda. Ancak sınır değere yakın durumdayız. Edirne merkezde 50 metreküp/saniyenin altına düşerse aşağı havzada çiftçilerimiz bizim topraklarımızdan geçen bölümde Meriç Nehri'ni seddeyle kapatacak. Böylece deniz kaynaklı tuzlanmanın çeltiği olumsuz etkilemesinin önüne geçmiş olacağız" diye konuştu.

Meriç Nehri Bölgenin Kollektörü

DSİ 11. Bölge Müdür Yardımcısı Genç, Meriç Köprüsü civarında oluşan kum adacıklarının, nehrin bir kolu olan Arda Nehri'nin rüsubatının bölgedeki ani eğim düşüşü nedeniyle çökelmesinden kaynaklandığını, bunların her yıl periyodik olarak temizlendiğini kaydetti.