Manisa'da ''Tarımsal İşletme Danışmanlığı'' uygulaması kapsamında işletme bazlı yeni bir çalışma modeline geçildi.
Haber: Levent TEKDEMİR
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca, taşra teşkilatında hayata geçirilen Tarımsal İşletme Danışmanlığı adlı işletme bazlı yeni çalışma modeli Manisa’da uygulamaya konuldu. Uygulama ile il ve ilçe müdürlüklerinin daha verimli ve etkin çalışma yürütebilmesi amaçlanıyor.
İşletme bazlı yeni modelde çalışacak personel, eğitim ve yayım, hayvan sağlığı ve üretimi, bitki sağlığı ve üretimi, desteklemeler ve kontrolü, istatistik ve veri güncelleme görevlerinin yanı sıra ihtiyaç halinde il ve ilçe müdürlükleri tarafından verilecek diğer görevleri de (gıda denetimi, mera, arazi toplulaştırma hizmetleri vb.) yürütecekler.
Bu model kapsamında her tarım işletmesinin en az bir personelin sorumluluğuna verilmesi ve ihtiyaç kadar yedeğinin belirlenmesi kaydıyla birden çok ziraat mühendisi veya veteriner hekimin görevlendirilmesi, ayrıca ziraat teknikeri/teknisyeni ve veteriner sağlık teknikeri/teknisyeni ile diğer personellerin uygun görülenlerinin de yardımcı personel olarak sisteme dahil edilmesi kararlaştırıldı.
Manisa İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Metin Öztürk, model kapsamında müdürlük teknik personellerince gerçekleştirilen işletme ziyaretlerini yerinde inceledi. Saruhanlı ilçesindeki tavukçuluk ve üzüm işletmelerinde yapılan incelemelere Saruhanlı İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Aytekin Yaralı, işletmelerin danışmanları Veteriner Hekim İhsan Saygı ve Ziraat Mühendisi Süleyman Oğuz Üresin eşlik etti. İl Müdür Vekili Öztürk, yetkililerden işletmeler hakkında bilgi alırken, sektörün sorunları hakkında da görüş alış verişinde bulundu.
İncelemelerin sonrasında Tarımsal İşletme Danışmanlığı modelinin amacına ve işleyişine yönelik açıklamalarda bulunan Metin Öztürk, “Bu model ile tarımsal işletmelerin (üreticilerimizin) giderlerini azaltarak tarımsal üretim değerini ve gelirlerini artırmak, tarımsal verilerin doğru tespitini yapmak, çiftçinin hizmete ulaşımını kolaylaştırmak amaçlanmıştır.” dedi.
Öztürk şunları kaydetti:
“Tarımsal İşletme Danışmanlık sistemi Sayın Bakanımızın talimatlarıyla 2016 Mart ayından itibaren uygulanmaya başladı. Ziraat Mühendisi, Veteriner Hekim ve teknik elemanlarımızı tarımsal işletmelerimizin türüne göre işletmelerde görevlendirdik. Tüm ilçe müdürlüklerimizde işletme ziyaretleri düzenli olarak yapılmakta ve işletmelerimizle sürekli iletişim halinde bulunmaktayız. Bu model üretici, İşletmeci ile Bakanlığımızın arasındaki iletişim bağını kuvvetlendirmiştir. Bakanlığımızla gerekli iletişim ağı kurulmuş olduğundan tabandaki durum, anında Bakanlığımızca bilinmektedir. Bunun yanında işletmecilerimizin sorunları hızlı bir şekilde tespit edilip, hızlı bir şekilde çözümü sağlanmaktadır. İşletme danışmanı arkadaşlarımızda formlarımız bulunmaktadır. Bu formlar işletme ziyaretlerinde doldurulmakta ve sonrasında sisteme kaydedilmektedir. Bu ziyaretlerin faydasını ziyadesiyle görmekteyiz.”
Bölgelerindeki sorunların hızlı bir şekilde kendilerine intikal ettiğini belirten Öztürk, modelin ilerleyen dönemde daha da gelişeceğini de sözlerine ekledi.