3. Tarım Şurası hazırlıkları sürüyor. Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün düzenlediği “Manisa Sektör Buluşma Toplantısı”nda sektör temsilcileri bir araya geldi.
Haber: Manisa İl Enformasyon
Tarım ve Orman sektörünün yol haritasının çizileceği 3. Tarım Şurası’na sayılı günler kaldı.
Tüm Türkiye’de hazırlıklar devam ediyor.
Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün düzenlediği “Manisa Sektör Buluşma Toplantısı”nda sektör temsilcileri bir araya geldi.
Manisa tarımının tanıtıldığı film gösterimi ile başlayan programda bir konuşma yapan Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, toplantıda kentteki tarımın tüm yönleriyle ele alınacağını vurguladı.
Metin Öztürk; “Bugün burada siz çok değerli sektör paydaşları ve oluşturduğumuz çalışma grupları ile Manisa’mız ve ülkemiz tarımına ışık tutacak kararlar almayı, ilimizin tarım ve hayvancılık konusundaki mevcut durumu, güçlü ve zayıf yönleri, geleceğe yönelik hedef ve stratejilerini değerlendirmeyi umuyor ve bunları rapor ederek Bakanlığımıza sunmayı arzu ediyoruz.
İlimizde, tarım, gıda ve hayvancılık alanlarında üretici ve tüketici memnuniyetini sağlamak, ürünlerin, üretim işleme ve pazarlamasında yeni yaklaşımlar geliştirmek, uygulayacağımız projeler ile Ülkemiz tarımına öncü ve örnek olmak, Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak hedeflerimizi oluşturmaktadır.
Ülkemizin uygun ekolojisi ve tarımsal potansiyeli ile önde gelen tarım merkezleri arasında yer alan İlimizde, bilgi ve bilime dayalı sürdürülebilir bir tarım kenti oluşturmak için Tarım ve Orman İl Müdürlüğü olarak geleceğe yönelik planlarımızı belirlemekte ve bu planlarımızı gerçekleştirme yolunda somut adımlar atmaktayız.
Bugünkü sektör buluşmamızda gıda, tarım ve hayvancılıktan, orman ve mera yönetimine, toprak, su kaynakları ve tabiat muhafazası ile biyoçeşitliliğin korunmasına kadar tüm konular çalışma masalarımızın konuları arasında yer alacaktır. Çalışma masalarımızı oluştururken ülkemiz ve ilimiz açısından stratejik değer taşıyan konu başlıklarını belirleyerek, bu başlıkların derinlemesine irdelenmesini arzu ettik. Çalışma masalarında yer almamış olsa dahi bugün bu salonda misafir olan konuklarımızın da dışarıdan masalarımıza katkı sunmaları mümkündür ve bundan dolayı da memnuniyet duyacağımızı şimdiden belirtmek isterim.” dedi.
Tarım Şurası öncesi Manisa’da yapılan toplantının iller arasında yapılan ilk çalışma olduğunu vurgulayan Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Dr. Metin Türker de tarım sektörünün ülke için önemine dikkat çekti.
Türker; “Yılda 1.4 milyar ton gıdanın israf edildiği bir gezegende yaşıyoruz. Dünyada 39 ülkede gıda sıkıntısı var, 80 ülkede su sıkıntısı. Yine iklim senaristlerinin yaptığı çalışmaya göre de 2035 yılları sonrasında dünya gıda, su savaşlarına gebe. Bu nedenle gelişmiş ülkeler ülkelerinin elli yıl sonraki ihtiyaçlarını karşılamak için, Afrika’nın, Amerika’nın güneyinde ve pek çok ülkelerde arazi satın aldığını, kiraladığını biliyor musunuz? Ukrayna’nın arazilerinin % 45’inin, Çinliler tarafından kiralandığı, satın alındığını duydunuz mu? İngiltere’nin kiraladığı alanın Kanada’yı geçtiğini duymuşsunuzdur. Ama Türkiye’de bir taraftan Sudan’da olmak üzere, Etiyopya gibi bazı ülkelerde çalışmalar yapıyor. 10 yıldır karınca misali de olsa en azından gayretlerimiz var. Ama bunların temelinde şu var, gıda güvenliğini sağlamak mecburiyetindeyiz. Sayın Bakanımızın dediği gibi gıda öyle bir hale geldi ki savunma sanayinin önüne geçti. Bu nedenle tarım ve gıda sadece Bakanlığımızın sorumluluğunda olan bir sorun değildir. Tüm paydaşların, tüm yaşayanların ortak sermayesidir. Bu ortak sermayeyi çok verimli kullanmak mecburiyetindeyiz.
Nüfus artıyor, sanayileşme, kentleşme büyüyor. Bu aynı zamanda tarım alanlarında da bir baskı oluşturuyor. Dünyada 12 milyon hektar yıllık tarım alanı maalesef tarım dışına çıkarılıyor. Koruma, kullanma dengesini sağlamak zorundayız. O Nedenle arazi kullanım planlaması başta olmak üzere bizim en verimsiz alanlardan başlamak üzere, arazilerimizi tarım dışı kullanma noktasında da önemli çalışma yapmamız gerekiyor” dedi.
İklim değişikliğinin en fazla tarımın üzerinde etki yaptığına dikkat çeken Genel Müdür Yardımcısı Türker; “ 2035 – 2040 vizyonunda tarım alanlarında üretim alanlarında kaymadan bahsediliyor. Ve bunun sonucunda da tarım topraklarında özellikle arazi bozumunun yol açacağı %20 verim kayıplarından bahsediliyor. Yani topraklarımız tehdit altında, verimsizleşiyor, su kaynaklarımız kirleniyor. 1400 metreküp kişi başı düşen su kaynağımız var, su zengini bir ülke değiliz. O nedenle suyu da önümüzdeki dönemlerde kredi gibi kullanmak mecburiyetimiz söz konusu.
Bizim güçlü bir tarım sektörünü oluşturabilmemiz için dört parametrede acil çözüm üretmemiz lazım. Birincisi alt yapı hizmetlerini tamamlamamız gerekiyor. İkincisi güçlü bir işletme yapısı. Üçüncüsü güçlü üretici örgütlerine ihtiyacımız var. Ve son olarak sürdürülebilir üretim modeli. Artık bizim en son teknolojileri kullanarak riski yöneten ve sürdürülebilir arz açığımızı giderecek, girdi değeri yüksek olan ürünleri üreterek hem ülkemize hem dış ülkelere katkı sağlayacak projeleri hayata geçirmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.
3. Tarım Şurası Manisa Sektör Buluşması’na; Manisa Valisi Ahmet Deniz, Vali Yardımcısı Hayri Sandıkçı, Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Dr. Metin Türker, İzmir Orman Bölge Müdürü Mehmet Erol, sektör paydaşları ile üreticiler katıldı.
Toplantı sonunda Tarım Şurası’na sunulmak üzere bir rapor hazırlandı.
manisa
tarım şurası
sektör bulışması
tarım
orman