Türkiye genelinde 6 gün boyunca ve 7 bini aşkın gıda kontrol görevlisi ile gerçekleştirilecek gıda denetim seferberliği Manisa’da başladı.
Seferberlik kapsamında Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’nin talimatları ile 81 İl ve İlçelerinde, 6 gün boyunca eş zamanlı denetimler gerçekleştirilecek.
Denetimlerde, her gün bir ürüne odaklanılacak. Süt ve süt ürünlerinden başlayacak denetimlerde, unlu mamuller, et ve süt ürünleri gibi halkın en çok tükettiği ürünler öne çıkacak.
Ürün bazlı gerçekleştirilen gıda kontrolünün ilk gününde Manisa İl genelinde bulunan süt ve süt ürünleri üreten işyerleri ile takviye edici gıda üretimi yapan işyerlerinin denetimleri gerçekleştirildi. İlk gün denetimlere Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, İl Müdür Yardımcısı Melikşah Taşkın, Gıda ve Yem Şube Müdürü Hakan Kırmızı ve il genelindeki tüm kontrol görevlileri katıldı.
Denetim sonrasında açıklamalarda bulunan İl Müdürü Metin Öztürk, gıda denetimlerinin yıl boyunca aralıksız devam ettiğini ifade ederek; “Bilindiği üzere, 5996 sayılı “Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu” gereği, gıda zincirinin tüm aşamalarında tüketici sağlığının korunması ve güvenilir gıda arzının sağlanması Bakanlığımız sorumluluğundadır. Ülkemizde gıda güvenirliğine yönelik denetimler; Bakanlığımıza bağlı 81 İl Müdürlüğü ve İllere bağlı yetkilendirilmiş İlçe Müdürlüklerinde çalışan kontrol görevlilerimizce yürütülmektedir. 17-22 Şubat 2020 tarihlerinde denetim seferberliği başlatılmış olup bu kapsamda; et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri üretim tesisleri, ekmek ve ekmek çeşitleri ile unlu mamul üreten işyerleri, kasap ve şarküteri ile bakkal, market, büfe vb. iş yerleri, okul kantinleri ve yemekhaneleri ve lokanta-restoran, dönerci, fastfood vb. toplu tüketim yerlerine eş zamanlı denetimler gerçekleştirilecektir.” dedi.
Denetimlerde görülen aksaklıklar konusunda öncelikle işletmelere süre verildiğini, gerektiği hallerde idari yaptırım uygulandığını ve gene gerekli görülen hallerde numune aldıklarını söyleyen İl Müdürü Öztürk, numuneler analiz edildikten sonra uygunsuzluk tespit edilmesi halinde yasal işlem uygulandığına dikkat çekti. Öztürk; “Çiftlikten sofraya, ham maddenin başlangıcından son mamule kadar her aşamada denetim faaliyetleri yürütüyoruz. Kontrol planları kapsamında risk esasına göre uygun sıklıkta, haber vermeden hassasiyetle denetimlerimizi gerçekleştiriyoruz. Amacımız vatandaşlarımızın güvenli gıdalara ulaşmasına yardımcı olmaktır” dedi.
İl Müdürlüğü ve 17 İlçe Müdürlüğü olarak Manisa’da 2019 yılı içerisinde 29 bin 277 adet gıda denetimi gerçekleştirildi. Denetimlerde toplam 1.936 adet numune alındı ve 379 işletmeye idari yaptırım uygulandı.