Küflü peynir merdiven altı üretimden kurtuldu

15 December Monday, 2014
Yüzyıllardır Konya'da tüketilen ancak geçmişte üretim izni alamadığı için büyük sıkıntılar yaşayan küflü peynir, onaylı işletmelerde üretilmesi, güvenilir ham madde ve rakforti kültürü kullanılması şartları üretilmeye başlanınca adeta küllerinden doğdu.
Küflü peynir merdiven altı üretimden kurtuldu

Kendisi de küflü peynir üreticisi olan Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Konya Şube Başkanı Cemalettin Akpınar öncülüğündeki iş adamları grubunun müracaatıyla, küflü peynire bir standart getirilmesi ve hijyenik koşullarda üretilmesi için iki yıl önce Selçuk Üniversitesi, Konya Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Konya Ticaret Odası, Büyükşehir Belediyesi ve TÜMSİAD Konya Şubesi işbirliğinde çalışma grubu oluşturuldu.

Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nihat Akın tarafından ürün üretim süreci belirlendi. Fakültenin laboratuvarında analizleri yapıldı. Hazırlanan rapor Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına sunuldu.

Bakanlığın, bu ürünün onaylı işletmelerde gerekli şartlar yerine getirildikten sonra piyasa sunulabileceği yönünde görüş bildirmesi üzerine Konya Ticaret Odası tarafından Coğrafi işaret ve isim hakkı için Patent Enstitüsüne müracaat edildi. 

Konya'da 9 firma olarak yaklaşık bin ton peynir ürettiklerini ve getirilen standartlarda üretime başladıklarına belirten Akpınar, "Konya yöresel ürünü olarak patent almak için Konya Ticaret Odasının gayretleriyle müracaat ettik. Patentini ve Bakanlığımızdan gıda üretim izin belgelerimizi aldık. Küflü peynir için oluşturulan hijyenik ortamlarda üretimlerimizi gerçekleştiriyoruz" diye konuştu.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Konya İl Müdürlüğü, Gıda ve Yem Şube Müdürü Ramazan Sobayoğlu da eski adı Konya küflü peyniri, yeni adı ile Konya yeşil peynirin üretiminde daha önce problemler olduğu için çeşitli yasaklar ve cezaların gündeme geldiğini  söyledi.

Sobayoğlu, "Özellikle üretim ve satış  yerlerine idari para cezaları kesiliyordu. Bu işin böyle gitmeyeceği anlaşıldı. Özellikle 5996 sayılı Kanun'dan sonra yöresel ürünlere ait bir ayrıcalık oluştu. Konya'da oluşturulan çalışma grubunun uğraşlarıyla ilimizde yoğun olarak tüketilen ürünün kontrol altında üretilmesiyle iyi bir yere geleceği kanaati Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızca da düşünülerek onaylı işletmelerde uygun ve kontrollü üretim ve takiple üretimine izin verildi" dedi.