Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Projesi ile Ordu’da hayvancılık yaygınlaşıyor, kalite ve verim artıyor.
Haber: Ordu İl Enformasyon
Halk elinde ıslah projesiyle hem verim arttı hem kalite.
Ordu’da yürütülen "Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Projesi" güzel sonuçlar veriyor.
Bölgeye uygun Karayaka koyun ırkının verim özelliklerinin arttırılması ve kaliteli damızlık materyal üretilmesi amacıyla hayata geçirilen proje ile çok sayıda çiftçi küçükbaş hayvancılık yapmaya başladı. Projenin başlangıcından itibaren Ordu’da yüzde 4 olan ikiz doğum oranı yüzde 22’ye çıktı. Hayvan sayısının artmasıyla birlikte yüzde 30 canlı ağırlık artışı sağlandı.
Islah projesine katılan üreticileri ziyaret eden Ordu İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, Aybastı ilçesinde oluşturulan sürüler hakkında bilgi aldı, gelişmeleri yerinde inceledi.
Ülkenin kırmızı et ihtiyacının karşılanması için küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin çok önemli olduğunu vurgulayan İl Müdürü Yılmaz, “İlimizde 50 bin hektarı bulan mera alanlarımız ve fındık bahçe altı otlarımız dikkate alındığında ilimiz küçükbaş hayvancılık için son derece uygundur. Bu bahçe altı otlarımızı ve mevcut mera alanlarımızı kullanmak suretiyle küçükbaş hayvanlarımızı yılın 11 ayında ilave bir yemleme yapmadan dışarıda besleme şansına sahibiz." dedi.
Ordu’da küçükbaş hayvancılığı geliştirmek amacıyla önemli projelerin uygulandığının altını çizen Yılmaz, "İlimizde küçükbaş hayvan varlığını artırmaya yönelik projeler uygulandığı gibi bunun yanında verimi artırmaya yönelik de projeler hayata geçiriyoruz. Bunlardan bir tanesi de Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü’nün ilimizde uygulamaya koymuş olduğu "Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Projesi"dir. Bu proje ilimizin yaygın ırkı olan Karayaka ırkının mevcut özelliklerinin iyileştirilmesi, genetik saflığının korunması ve kaliteli damızlık materyal temin edilebilmesi için toplam 6 bin 300 hayvanla başlamıştır. Zaman içerisinde projenin başarıyla uygulanması sonucunda 5 yıllık olarak planlanan bu projenin suresi 5 yıl daha uzatılmıştır. Şu anda ilimizde 2 proje ile birlikte toplamda 79 işletmemizde 12 bin anaç koyun 600 koç projede yer almaktadır. Bu proje ile elde edilen kaliteli damızlıklar, ilimiz genelindeki ve komşu illerdeki diğer işletmelere satılmak suretiyle bu işletmelerin de verim özelliklerinin artırılmasına katkıda bulunmaktadır. Bu yönüyle de proje son derece faydalıdır." ifadelerini kullandı.
Projede yer alan işletmeler; Tarım ve Orman Bakanlığı’nın koyunculuk yapan işletmelere verdiği 30 lira anaç koyun desteğinden, dişi kuzusunu sürüde tutanlara verdiği 100 lira destekten, anaç koyun ve kuzulara verdiği 70 lira destekten de yararlanabiliyorlar.
ordu
halk elinde ıslah
küçükbaş hayvancılık
koyun
destek
tarım ve orman