Köşesiz tarlalarda yüksek verim ve görsel şölen bir arada

01 August Thursday, 2024
Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) Altınova Tarım İşletmesindeki dairesel tarlalar ayçiçekleriyle sarıya büründü. Bu özel alanda yağlık ayçiçeğinin dekarında 500 kilogram rekolte bekleniyor.
Köşesiz tarlalarda yüksek verim ve görsel şölen bir arada
Uçsuz bucaksız tarlalar Altınova’da dairesel tarlalara dönüştü. TİGEM’in köşesiz tarlalarında yüksek verim yüzleri güldürdü.

Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) Altınova Tarım İşletmesinde her biri 365 dekarlık 78 dairesel tarla, üzerinde ekili ürünlerle sarıya büründü.

Kadınhanı ilçesindeki Altınova Tarım İşletmesinde 310 bin dekar arazide buğday, arpa, yağlık ayçiçeği, yonca, fiğ, korunga ile yem bitkisi üretimi yapılıyor.

Modern ve teknolojik ekipmanların kullanıldığı işletmede, özel sektör işbirliği kapsamında tohumluk ayçiçeği ve patates üretimi de gerçekleştiriliyor.

İşletmede her biri 50 futbol sahası büyüklüğündeki, "Center Pivot Robotik Sulama Sistemi"ne göre ekili 78 dairesel tarlada, hasadı yapılan hububat başta olmak üzere yağlık ayçiçeği ile yem bitkileri yetiştiriliyor.

Tarlanın merkezini esas alan, yarı çap uzunluğundaki hareketli robotik sulama sistemine göre ekimin yapıldığı 6 dairesel tarlada açan ayçiçekleri, güzel görüntü oluşturuyor.

Ovada rengarenk çember tarlalar büyülüyor

Altınova TİGEM Bitkisel Üretim Şube Şefi Serdar Baki, işletmedeki 33 bin 915 dekar arazinin sulandığını söyledi.

Modern sulama sistemlerinin kullanıldığını anlatan Baki, "Center pivot sulama sisteminin en önemli özelliği uzaktan kumanda edilerek istenilen zamanda sulamayı başlatıp durdurabiliyoruz ve uygulanacak olan su miktarı, bitki su ihtiyacı doğrultusunda ayarlanabiliyor. Bu sistemle, uygulanan suyu bitki daha etkin kullanmakta ve sistemin çalıştırılması için çok az işçilik gerekmektedir." diye konuştu.

Ayçiçekler açtı tarlalar sarıya boyandı

Baki, 6 tarlada yağlık ayçiçeği üretimin yapıldığını belirterek, "Tarlalar çiçek açtı, renk cümbüşü oluştu. Yağlık ayçiçeğinde dekarında 500 kilogram rekolte bekliyoruz. Her biri 50 futbol sahası büyüklüğünde 365 dekarlık toplamda 78 dairesel tarlamız bulunuyor." dedi.
dairesel tarla ayçiçeği yem bitkisi bitkisel üretim robotik sulama tigem altınova tarım ve orman