“Daha iyi bir yaşam ve daha iyi bir gelecek için GIDA HAKKI”

16 October Wednesday, 2024
Dünya Gıda Günü, Tarım ve Orman Bakanlığının ev sahipliğinde Ankara’da kutlandı. “Daha iyi bir yaşam ve daha iyi bir gelecek için GIDA HAKKI” mesajıyla düzenlenen etkinlikte israfı önleme ve doğal kaynakları verimli kullanma vurgusu ön plana çıktı.
“Daha iyi bir yaşam ve daha iyi bir gelecek için GIDA HAKKI”
Haber: Neslihan AKTAŞ
Kamera: Oğuz OĞHAN
Fotoğraf: Mehmet OĞUZ


Gıda israfı, açlık, güvenilir gıda, üretim planlaması…

Bu hayati konular, Tarım ve Orman Bakanlığını n ev sahipliğinde düzenlenen Dünya Gıda Günü kutlama programında bir kez daha ele alındı.

Dünyadaki çatışma ve savaşların gıda arzını olumsuz etkilediğini belirten Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ahmet Bağcı, “Üretimimizi artırmamız gerekiyor. Eğer gıda israfı yapmazsak bu kadar insana yetecek gıdamız bulunmaktadır. Biz tüm üretim planlamasının unsurlarını ve tüm teşviklerimizi yeni modelimize göre kurguladık.” dedi.

Gıda ve sürdürülebilirlik alanında Türkiye’nin deneyimlerini yabancı ülkelerle paylaştıklarını söyleyen Bağcı, FAO’yla birlikte çalışmalar yürüttüklerini sözlerine ekledi.

Gıda ve Tarım Örgütü Türkiye Temsilci Yardımcısı Ayşegül Selışık da, doğal kaynakların korunması ve doğru kullanılmasının sürdürülebilir üretimin önemini şöyle anlattı: “Tarımsal biyoçeşitlilik doğru ve yeterli beslenme için olmazsa olmaz. Türkiye aslında tarımsal biyoçeşitlilik açısından oldukça zengin de bir ülke.  O yüzden her anlamda, hem tarım açısından hem turizm açısından, bu kadar zengin bir ülkede bizim bunun kıymetini daha da fazla bilmemiz gerektiğini küresel raporları okuduğunuzda her seferinde daha fazla anlıyoruz.”

Kutlama programına katılan Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Demir Şarman, dünyada milyonlarca insanın açlık çektiğini hatırlatarak; “Sıfır açlık hedefine ulaşmak için bütün ülkelerin koordinasyon içinde çalışmaları gerekmektedir. Konuya sadece açlıkla mücadele olarak bakmayıp sağlıklı ve sürdürülebilir, güvenilir bir gıda sistemi inşa etmenin hedefe ulaşmakta kilit rol oynadığını düşünüyoruz.”

Daha iyi bir yaşam ve daha iyi bir gelecek için GIDA HAKKI” mesajıyla gerçekleştirilen program kapsamında “Gıda Hakkı, İş birlikleri ve Finansman” konulu panel de düzenlendi. 
gıda günü açlık güvenilir gıda israf üretim tarım ve orman