Ege İhracatçı Birlikleri verilerinden derlenen bilgiye göre, Türkiye kornişon turşusu ihracatı 9 ayda 113 milyon 446 bin doları geçti. Aynı dönemde Ege Bölgesi'nden 81 milyon 774 bin dolarlık kornişon turşusu ihraç edildi.
Türkiye'nin kornişon turşusu ihracatı 9 ayda 113 milyon doları aştı.
Ege İhracatçı Birlikleri verilerinden derlediği bilgiye göre, Türkiye 2023 Ocak-Eylül döneminde 109 milyon 228 bin dolarlık kornişon turşusu ihraç etmişti.
Bu rakam bu yılın aynı döneminde yüzde 4 artarak 113 milyon 446 bin dolar oldu. Aynı dönemde Ege Bölgesi'nden 81 milyon 774 bin dolarlık kornişon turşusu ihraç edildi.
Türkiye’nin kornişon üretim merkezi İzmir’in Ödemiş ilçesinde incelemelerde bulunan İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin kentin kornişon üretiminde de ülkenin önemli bölgelerinden olduğunu vurguladı. Turşuluk salatalık üretiminde 2023 yılı itibarıyla İzmir'in Türkiye'de ilk sırada yer aldığını anımsatan Şahin, şunları kaydetti:
"Neredeyse İzmir'deki üretimin yüzde 77'isi Ödemiş'te gerçekleşiyor. Son üç yıl üzerinden bakacak olursak bir yükseliş trendi var. Üç yıl öncesinde 30 bin tonlardan 120 bin tonlara kadar yükselmiş ama bu yıl iklim sorunları nedeniyle düşüş var. Burada ürünün para edip etmemesi anlamında değil. Yaşamış olduğumuz iklim sıkıntıları, yağışların düşük olması, barajlardaki doluluk oranlarının yeteri seviyede olmayışı üreticiyi biraz daha az su tüketen ürünlere doğru yönlendirdi. İhracatla ilgili bir problemimiz yok."
Üretici Lütfiye Görgülü de yaklaşık 15 yıldır kornişon üretimi yaptıklarını dile getirdi. Hasat döneminin sona yaklaştığını anlatan Görgülü, "Köyün büyük bölümü kornişon üretimi yapıyor. Sabah saat 06.30 gibi tarlaya giriyoruz, 2-3'te bitiren de var saat 5'e kadar toplayan da var. Sonra topladığımız ürünler eleklere gidiyor, oradan da fabrikalara satılıyor. Memnunuz, Allah bereket versin, bu sene verim iyi." dedi.