Üreten kadınlara eğitim ve danışmanlıklarla destek sağlamak amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ortak bir proje başlattı. “Kadınların Kooperatifler Yoluyla Güçlendirilmesi Projesi” kapsamında kurulan çalışma grupları Ankara’da düzenlenen istişare toplantısında bir araya geldi. Toplantının açılış konuşmasını yapan Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanı Mehmet Ergün, başkanlık olarak kırsaldaki kadınların emeklerinin değerlenmesi ve kooperatiflerin güçlenmesini hedeflediklerini belirtti.
Haber: Neslihan AKTAŞ – Kamera: Ümit YILDIRIM – Fotoğraf: İbrahim BAĞCI
“Kadınların Kooperatifler Yoluyla Güçlendirilmesi Projesi”yle üretici kadınlara eğitim ve danışmanlık desteğinin yanında teknik destek verilmesi de amaçlanıyor.
Proje kapsamında farklı şehirlerde faaliyete başlayan Kadın Kooperatifçiliği Çalışma Grupları Ankara’da düzenlenen istişare toplantısında bir araya geldi.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanı Mehmet Ergün, kırsalda kadını güçlendirmek için eğitim faaliyetlerine öncelik verdiklerini vurguladı.
Tarım ve Orman Bakanlığının yürüttüğü Kız Kardeşim Projesinin önemine değinen Ergün, “Son üç dört ayda, 20-25 ilimize gittik. Projede Eğitim ve Yayın Dairesinden bir ekiple gece gündüz demeden çalıştık, 20 bin kilometreden fazla yol yaptık. Projede emeği geçen arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Biz Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı olarak bu kooperatiflerimize ve kadın çiftçilerimize her konuda destek vereceğiz. Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı olarak kırsaldaki kadınların istihdam oranını yükseltecek, girişimcilik kapasitelerini arttıracak, tarımsal yeniliklere ve teknolojilere erişmelerini sağlayacak, tarımsal ve diğer konularda bilgi düzeylerini yükseltecek projeler geliştiriyor ve uyguluyoruz.” dedi.
Başkanlık olarak kırsaldaki kadınların emeklerinin değerlenmesi ve kooperatiflerin güçlenmesini hedeflediklerini belirten Ergün, “Kırsaldaki kadınların örgütlenerek bir araya geldikleri, emek ve ürünlerine değer kattıkları, girişimcilik ve pazarlama potansiyellerini açığa çıkardıkları kooperatifler gibi son derece önemli yapıların yaygınlaşması ve gelişmesi de başkanlık olarak en temel hedeflerimizden biridir. Bu projemizde kadın kooperatifçiliği konusunda oluşan pozitif atmosferin yeni bir başlangıcı olarak kabul edilebilir. Başlangıcını üç ay önce yapmış olduğumuz projemiz büyük bir emek ve özverinin neticesinde hayata geçmiş ve aynı emek ve özveriyle çalışmalarına devam etmektedir.” ifadelerini kullandı.
Kadınların Kooperatifler Yoluyla Güçlendirilmesi Projesinde görev alan teknik personele ve proje paydaşlarına teşekkür eden Ergün, projede saha çalışmalarını başladığını da sözlerine ekledi.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Kadının Statüsü Genel Müdürü Gülser Ustaoğlu da, kooperatif kurma sürecinde kadın girişimcilere danışmanlık hizmeti vermeyi hedeflediklerini dile getirdi.
Bakanlık olarak sivil toplum kuruluşlarına kapılarının açık olduğunu vurgulayan Ustaoğlu, “Kooperatifler aracılığıyla kadınlarımızın yerel kalkınmanın önemli unsuru haline gelebileceğine inanıyoruz. Kadınların üretime katkı sağlayan çalışmalarının daha da yayınlaşması için her türlü desteği vermeyi sürdüreceğiz. Uzun soluklu çabalarla geliştirdiğimiz projemizde yer verdiğimiz hedeflere ulaşabilmemiz için sizlerin katkı ve katılımı çok önemli.” şeklinde konuştu.
Toplantının devamında Dr. Leyla Şen ve Özgün Baltacı proje eylem planı sunumlarını yaptı, katılımcılar da yol haritasına dair değerlendirmelerini paylaştı.
eğitim ve yayın
kırsalda kadın
proje
kooperatif
üretim
tarım ve orman
aile ve sosyal hizmetler