Aroması, tadı ve insan sağlığına faydasından dolayı bölge mutfağında her zaman yer bulan tescilli Kilis zeytininin kalitesinin korunması için başlatılan çalışma kapsamında kurulan entegre tesisinde sona gelindi.
Kilis zeytininin özelliğini uzun süre koruyabilmesi için GAP İdaresi Başkanlığınca "Organik Küme Projesi" kapsamında entegre tesis kuruluyor.
Valilik öncülüğünde GAP İdaresi Başkanlığı ve İpekyolu Kalkınma Ajansı (İKA) desteğiyle Kilis Organik Zeytin Üreticileri Birliği tarafından "Organik Küme Projesi" çerçevesinde kurulan organik zeytin yağı sıkma, depolama ve paketleme entegre tesisinin üreticilerinin yüzünü güldürmesi bekleniyor.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Songül Kadıoğlu, zeytin üretiminde Kilis'in önde gelen iller arasında yer aldığını söyledi.
Kentte üretilen zeytinin tadı, aroması ve lezzeti bakımından diğer bölgelere göre önemli farklılıklar gösterdiğini ifade eden Kadıoğlu, şöyle konuştu: "Kilis'te 26 bin hektar alanda üretilen ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca 'Kilis yağlık zeytin çeşidi' olarak tescillenmiş ürünümüz, fiziksel özellik olarak salkım şeklinde meyve veriyor. Diğer yağlık çeşitlerine göre asit oranı daha düşük. Hiçbir şekilde birin üstüne çıkmadığı gibi genel olarak 0,1 oranında seyrediyor. Bu özelliğiyle diğer yağlık zeytinler arasında ön plana çıkıyor. Kilis zeytinyağının unvanını koruyabilmesi için toplama, sıkma ve depolama işlemleri uygun zamanda ve şartlarda yapılmalı."
Bölgede üretilen zeytinyağının en çok tercih edilen ürünlerin başında geldiğini belirten Kadıoğlu, Kilis'te zeytinciliği ön plana çıkarmak için organik üretimi desteklediklerini vurguladı. Kadıoğlu, Kilis Valisi Süleyman Tapsız'ın da verdiği destek sayesinde yılda 2 bin 500 ton organik ürün elde edildiğini aktardı.
"İzlenebilir ürünler elde etmeyi hedefliyoruz"
Yağlık ve organik zeytinciliğin ön plana çıkmasının önemine işaret eden Kadıoğlu, "İzlenilebilirliği açısından gıdaların nerede, ne zaman üretildiği ve son kullanma tarihi gibi özelliklerinin bilinmesi gerekiyor. Kurulum çalışmaları devam eden entegre tesisiyle paketleme işlemlerimiz başladığında tamamen hijyenik, markalı ve izlenebilir ürünler elde etmeyi hedefliyoruz" dedi.
Kentte üretilen zeytinyağının, dökme yöntemi kullanıldığı ve markalaşamadığı için gerçek değerinin altında satıldığına dikkati çeken Kadıoğlu, tesisin tamamlanmasıyla markalaşma adına önemli bir adımın atılacağını sözlerine ekledi.