Elazığ İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan el sanatlarını canlandırmak amacıyla yürüttüğü projeyi tarla günü etkinliğinde tanıttı.
Haber: Elazığ İl Enformasyon
"Geleneksel El Sanatlarının Sürdürülebilirliği ve Organik Boya Bitkileri Yetiştiriciliğini Geliştirme Projesi" ile Elazığ’da yapılan geleneksel el sanatlarında organik bitkilerden elde edilen boyaların kullanılmasının yaygınlaştırılması amaçlanıyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 3 yıl süreyle desteklediği proje ile Elazığ’daki endemik bitkilerden ve çivit bitkisinden elde edilen doğal boyanın tekrar hayata kazandırılması sağlanacak.
Tarla günü boyama etkinliğinde bir konuşma yapan Elazığ İl Tarım ve Orman Müdürü Turan Karahan, boya bitkilerinin yerine kullanılan sentetik boyaların insan sağlığını tehdit ettiğini söyledi.
El sanatlarının gün yüzüne çıkarılması, yaşatılması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması için "Geleneksel El Sanatlarının Sürdürülebilirliği ve Organik Boya Bitkileri Yetiştiriciliğini Geliştirme Projesi" hazırladıklarını belirten Karahan, “Boya bitkileri sentetik boyalar çıkmadan önce giysi ve halı yapımında kullanılıyordu. Günümüzde ise doğal boyaların yerini sentetik boyalar aldı. Bunların da maalesef insan sağlığına olumsuz etkileri olabiliyor. Bu proje ile ilimize ait endemik bitkilerden, çivit bitkisinden elde edilen doğal boyanın tekrar hayata kazandırılmasını amaçladık.” dedi.
Etkinlik Prof.Dr. Hatice Feriha AKPINARLI ve ILCA Bitkisel Üretim ARGE Şirketi Sorumlusu Berrin ÇAMUR ve Diyarbakır Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden Fethullah TEKİN'in çivit bitkisinden boya elde edilişi ve kumaş boyamayı göstermeleri ile son buldu.
Elazığ Geleneksel El Sanatları Organik Boya Bitkileriçivit endemik bitki