Bir dönem Karadeniz'de ince fındık dallarından yapılan, yük taşıma ile fındık toplama gibi işlerde yoğun olarak tercih edilen sepetin üretimi ve kullanımı, kentleşmenin etkisiyle azaldı.
Eski zamanlarda Karadeniz'de ince fındık dallarından yapılan, yük taşıma ile fındık toplama gibi işlerde yoğun olarak tercih edilen sepetin üretimi ve kullanımı, kentleşmenin etkisiyle azaldı.
Kullanımının yanı sıra ustalarının da azaldığı sepeti, yılların tecrübe ettiği elleriyle yaparak yaşatmaya çalışan 85 yaşındaki Vahit Öztürk, ilerleyen yaşına rağmen bu işi bırakmayarak sepetin Karadeniz kültüründeki yerini kaybetmemesini sağlıyor.
Tirebolu ilçesi Yukarıboğalı köyündeki evinde sepet yapan Öztürk, 50 yıldır yaptığı sepetçiliği babasından öğrendiğini söyledi.
Öztürk, geçimini sepet yaparak sağladığını ifade ederek, başka bir geliri olmadığını ve böyle geçindiğini belirtti. Yaptığı sepetleri pazara götürerek 30 ile 50 lira arasında sattığını anlatan Öztürk, haftada 4 sepet yapıp sattığını söyledi.
Bahçesindeki fındık ağaçlarından kestiği ince dallarla sepet ördüğünü belirten Öztürk, sepet yapmaya uygun dalları bulup kestiğini, ardından da şekillendirdiğini anlattı. Ağaçları yontarak sepet yapmaya hazır hale getirdiğini ifade eden Öztürk, sepetin örüleceği çubuklarını ana çubukların arasından geçirdiğini ve eğme dedikleri çubuğu da gövdeye iple bağladığını belirtti.
Öztürk, yörede çoğu kişinin kent merkezlerine ve il dışına çalışmak için göç ettiğini dile getirerek, herkes başka yerlere göç ettiği için sepet kullanımının da azaldığını vurguladı. Yörede kendisinden başka sepet yapan çok az kişi olduğunu ve artık insanların bu işi yapmak istemediğini de sözlerine ekledi.