Kayseri İl Müdürü Kayacan kabak çekirdeği tesisinde incelemelerde bulundu

26 August Friday, 2016
Çinko ve demir mineralleri bakımından zengin olan kabak çekirdeği, yüksek besin değerleriyle İnsan sağlığına önemli katkıda bulunuyor. Kalp sağlığından sinir sistemine, bağışıklık sisteminden vücuttaki fazla yağların yakılmasına kadar birçok konuda insan sağlığına fayda sağlayan kabak çekirdeğinin en yoğun yetiştirildiği il Kayseri.
Kayseri İl Müdürü Kayacan kabak çekirdeği tesisinde incelemelerde bulundu

Haber: Kayseri İl Enformasyon

Fotoğraf: Filiz YILDIZ

Kamera: İsmail Tolga PEKŞEN

 

Kabak çekirdeği alım sezonunun başlaması sebebiyle Kayseri İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Özkan Kayacan 2015 yılında faaliyete başlayan kabak çekirdeği eleme ve paketleme tesisinde incelemelerde bulundu.

2016 yılı hasat sezonunun açılışını Mustafa Özmen'e ait kabak çekirdeği eleme ve paketleme tesisinde yapan ve tesis hakkında bilgi alan İl Müdürü Kayacan yaptığı açıklamada, kabak çekirdeği ve ay çekirdeğinin kendileri için çok önemli iki ürün olduğunu belirtti.  Kayacan “Çünkü özellikle kabak çekirdeğinde Türkiye üretiminin yüzde 38'lik ihtiyacı Kayseri'de üretilmekte. Tabii sadece üretmek yetmiyor, ürettiğimiz gibi ürünü çiftçilerimizden direk almak suretiyle tesislerde işleyip paketleyerek pazarlamasını gerçekleştirmek de gerekiyor.” şeklinde konuştu.

“İncelemelerde bulunduğumuz tesis hem tüm bu işlem süreçlerini gerçekleştiren hem de Türkiye ve yurtdışında ürünün satışlarını yapan bir tesis.”diyen Kayacan, bir ürünün üretiminde büyük emek sarf edildiğini fakat pazarı olmayan bir ürünü üretmenin de bir mantığı olmadığını ifade etti.

Kayacan pazarlamadaki gayretlerinden dolayı tesis sahibi Mustafa Özmen'i tebrik ederek şunları kaydetti:

“Bugün baktığımızda kabak çekirdeğinin 8 - 10 lira arasında çiftçiden direk alımı gerçekleşiyor. Bu da çiftçimiz açısından katma değerin artmasına vesile olmaktadır."

Ürünlerin tesisteki elektronik ve lazerli makinalarla ayrımların yapıldığını, içerisindeki yabancı maddelerin tamamen ayrılarak tüm ürünlerin seçildiğini, tüketicinin ihtiyacına göre boylandığını ve bu boylanan ürünlerin gerek yurtdışına gerekse yurtiçinde satışlarının yapıldığını belirten Kayacan, kabak çekirdeği üretiminde güzel noktalara geldiklerini, sektör olarak da bunu güçlü hale getirmenin en büyük artısının da bu tip tesislerin artmasının olduğunu belirtti.

Katma değer sağlayan her türlü üretimin yanında olduklarını vurgulayan Kayacan, görevlerinin rehberlik yapmak olduğunu, denetimlerinin rutin olarak devam ettiğini ve özellikle gıda kodeksine uygunluk konularında da sürekli rehberlik sağlayacaklarını ifade etti.  

 

Kabak çekirdeği eleme ve paketleme tesisi sahibi Mustafa Özmen ise kabak çekirdeğinde günlük 25-30 ton kapasiteye sahip tesiste yıllık 2 bin tona yakın kabak çekirdeği işledikleri bilgisini verdi.