Elma hasadında yaşanan ürün kayıplarının önlenmesi için Karaman’da üreticilere yönelik hasat eğitimi düzenlendi.
Haber: Karaman İl Enformasyon
“Karaman’ın Elması Kayıp Olmasın, Elmamız Elmas Değerinde, Hasattaki Kayıplara Son Verelim” sloganıyla yola çıkan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, üreticilere hasat eğitimi verdi.
KOP İdaresi ve Eğirdir Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü iş birliği ile düzenlenen eğitimlerde üreticilere ve bahçelerde çalışan işçilere; elmanın nasıl toplanması gerektiği, kullanılacak alet ve ekipmanların nasıl olması gerektiği ve hijyen kurallarıyla ilgili bilgiler verildi. Hasat sonrasıyla ilgili eğitimler ise soğuk hava depolarında ürün paketleme bantlarında görevli personele verildi. Üreticilere elmanın depoya geldikten sonra paketlenme aşamasına kadar olan kayıpların önlenmesi için depolama ve paketleme ile ilgili dikkat edilecek hususların anlatıldığı eğitimlere üreticiler yoğun ilgi gösterdi.
Karaman’ın elma üretimi bakımından Türkiye’de ilk üç şehir arasında olduğunu belirten Tarım ve Orman İl Müdürü Yusuf Şahinbaş, yıllık ortalama elma hasadının 450- 600 ton civarında olduğunu söyledi. Elde edilen ürünün yaklaşık yüzde 40’ının; yetersiz beslenme, hastalık ve zararlılar, ürün seyreltmesinin yetersiz yapılması, hasat ve depolama esnasında meydana gelen hatalardan dolayı kalitesinin düştüğünü vurgulayan İl Müdürü Şahinbaş, kalite kaybı yaşanan ürünün ancak meyve suyu fabrikasında değerlendirildiğini bunun da elmanın Karaman ekonomisine sağlayacağı katma değeri olumsuz etkilediğini dile getirdi.
Tarım ve Orman İl Müdürlüğü olarak hasat kayıplarını önlemek amacıyla üreticilere ve sektör çalışanlarına yönelik eğitimler düzenlemeye devam edeceklerinin altını çizen Şahinbaş, her türlü eğitim ve destekle çiftçilerin yanında olduklarını hatırlattı.
karaman
elma
hasat
ürün kaybı
tarım ve orman
eğitim