Tarım ve Orman Bakanlığı kahverengi kokarca böceği ile mücadeleyi sürdürüyor. Hem insan hem de bitki sağlığı için tehdit oluşturan zararlıya karşı biyolojik mücadelenin yanı sıra çiftçileri bilgilendirme çalışmaları da sürüyor.
İnsan ve bitkilere zarar veren kahverengi kokarca böceğine karşı mücadele sürüyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı, taşra teşkilatı ve üniversiteler biyolojik mücadelenin yanı sıra çiftçilere eğitim ve bilgilendirme çalışmaları da yapıyor.
Mücadelenin Artvin ayağında bu yıl 2 bin 630 kişiye ulaşılarak bilgi aktarıldı, el broşürü dağıtıldı. Zararlının yoğun görüldüğü Arhavi, Hopa, Kemalpaşa, Borçka ve Murgul ilçeline de funnel tipi tuzak yerleştirildi.
Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Temel Göktük, bölgede kahverengi kokarca görülmeyen il kalmadığını söyledi.
Kahverengi kokarcanın popülasyonunun arttığı bölgelerde tarımsal ürünlerde zararının görülmeye başlandığını belirten Göktürk, "Asıl zararı önümüzdeki yıllarda özellikle fındık tanelerinin içerisinde beslenmeleri sonrasında meydana getireceği fındığın acılaşması ve ekonomik değerinin düşmesi olarak göreceğiz." dedi.
Göktürk, kahverengi kokarcayla mücadelenin şart olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti: "Şu anda böcek etrafta uçarak yabancı otlarla besleniyor, çiftleşip yumurta bırakıyor. Fındık oluşmaya başladığı zaman fındığa geliyor ve meyvenin içine hortumunu sokarak öz suyunu emiyor, bu emme esnasında da meyveyi acılaştırıyor. İşte zarar o zaman meydana geliyor."