Tarımın en önemli unsurlarından olan çiftçi kadınların potansiyeli ve tarımsal üretimdeki etkinliklerinin artırılması, toplumsal statülerinin geliştirilmesi amacıyla Antalya'da kurulan Kadın Çiftçi Akademisi eğitimlerine doludizgin devam ediyor. Döşemealtı Belediyesi Toplantı Salonunda kadın çiftçilerinin yoğun katılımıyla gerçekleşen eğitimler Nisan ayına kadar devam edecek.
Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı, Akdeniz Üniversitesi, Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Antalya Şube Başkanlığı, TOBB Antalya Kadın Girişimciler Kurulu ve Döşemealtı Belediyesi işbirliğiyle kurulan Kadın Çiftçi Akademisinde, bugüne kadar iyi tarım uygulamaları, toprak verimliliği ve bitki besleme, gelir-gider ve maliyet hesapları, kooperatifçilik, gıda ürünleri hazırlama ve hijyen gibi konularda eğitimler verildi.
Türkiye’de bir ilk olan akademinin "Tarımda Girişimcilik, Yeni İş Fikirlerinin Uygulanması ve Sorun Çözme Teknikleri" başlıklı eğitimi Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş tarafından gerçekleştirildi. Eğitimde girişimciliğin önemi, süreç içerisinde sabırlı olma, yeni iş fikirlerinin nasıl uygulanması gerektiği, sorunları belirleme ve uygun çözümlerin etkin şekilde uygulanması gibi konulara değinildi.
Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden Veteriner Hekim Cuma Mercan da akademili kadınlara ‘Süt Sığırcılığı’ konusunu anlattı. Eğitimde ayrıca süt sığırcılığındaki barınma şartları, hayvan bakımı ve beslenmesinde dikkat edilecek hususlar, ağız sütünün önemi gibi konulara yer verildi.
Kadın Çiftçi Akademisi kapsamında düzenlenen eğitimlerin sonunda katılımcılara "Katılım Sertifikası" verilecek ve Döşemealtı Belediyesi tarafından yapılacak satış yeri veya pazar yerlerinde ürettikleri ürünleri pazarlama olanağı sunulacak. Projenin sonunda kadın çiftçilerin ekonomiye ve toplumsal hayata daha güçlü bir biçimde katılım sağlamaları bekleniyor.