Kış ortasında çilek keyfi

24 January Friday, 2014
Antalya’nın Serik ilçesine bağlı Kadriye beldesinde çilek üretimi yapan çiftçiler damlama sulama yöntemi sayesinde ocak ayında çilek üretip hasada hazırlanıyor.
Kış ortasında çilek keyfi

Antalya'nın Serik ilçesine bağlı Kadriye beldesinde çilek üretimi yapan çiftçiler damlama sulama yöntemi sayesinde ocak ayında çilek üretip hasada hazırlanıyor.

Kuraklığın bu yıl çilek üretimini olumsuz etkilediğini belirten çiftçiler azalan su kaynaklarını verimli kullanmak adına seralarında damlama sulama sistemini kullanıyor. Seraların içerisine yerleştirdikleri sulama sistemiyle suyu yüzde 80 oranında verimli kullandıklarını belirten çiftçiler çilek hasadının nisan ayına kadar devam edeceğini söyledi.

Kuraklık Etkiledi

Aralık ayı itibariyle hasadına başlanan çilek, kilo fiyatı 6 TL'den alıcı buluyor ancak mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklık, sulama konusunda çiftçileri zorluyor. Kuraklığın üretimlerini olumsuz etkilediğini söyleyen çilek üreticisi çiftçi Mehmet Yıldırım, şöyle konuştu: "Geçen yıla oranla verimimiz bu yıl biraz daha yüksek. Havaların kurak gitmesi ürünleri etkiliyor. Kadriye bölgesinde su sıkıntısı yok ama diğer bölgelerde olduğunu duyuyoruz. Biz sulama için damlama sulama metodunu kullanıyoruz."

"Damlama Sulama Yöntemiyle 30 Ton Su Kâr Ediyoruz"

Suyu daha verimli ve az kullanmak için normal sulama yerine damlama sulama sistemi kullanan Rasim Gökdere de, çileğin çok masraflı bir tarım ürünü olduğunu kaydetti. Yetiştirilmesi ve bakımı özel ilgi gerektiği için ani hava değişimlerinden çileğin olumsuz etkilendiğini belirten Gökdere, "Suyu az kullanmak için damlama sulama sistemi kullanıyoruz. Çilek çok masraflı bir ürün. Kuraklık etkili oldu. Damlama sulama olmazsa 10 ton su ihtiyacımıza 40 ton su harcamış olacağız. Bu sistemle 30 ton su kar ediyoruz" dedi.

Çilek üretimi yapan ve damlama sulama sistemi kullanan çiftçi Ali Bulut ise sulama sisteminin suyu asgari düzeyde verimli kullanmalarına yaradığını söyledi.

Çilek üreticisi çiftçiler, kış ortasında yetiştirdikleri ürünlerine pazarda kilosu 6 TL'den alıcı bulduklarını ifade ettiler.