Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü koordinatörlüğünde yürütülen "Manisa İlinde İyi Tarım Uygulamalarının Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi" kapsamında iyi tarım uygulamaları paneli düzenlendi.
Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü koordinatörlüğünde yürütülen ‘Manisa İlinde İyi Tarım Uygulamalarının Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi’ kapsamında iyi tarım uygulamaları paneli düzenlendi.
Düzenlenen panele Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, Şehzadeler Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Nedim Zurnacı ve il yetkilileri katıldı.
Panelin açılış konuşmasını yapan Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, iyi tarım uygulamalarının çevre, insan ve hayvan sağlığına zarar vermeyen, ekonomik açıdan karlı ve tarımsal üretim sistemini sosyal açıdan yaşanabilir hale getirmek için uygulanması gereken işlemler olduğunu belirterek, İyi tarım uygulamalarının amaçlarına da değindi.
Çebi, “Tarımda izlenebilirlik ve sürdürülebilirlik ile gıda güvenliğinin gerçekleştirilmesi, doğal kaynakların korunması, çevre, insan ve hayvan sağlığına zarar vermeden bir tarımsal üretimin yapılmasının sağlanması iyi tarım uygulamalarının amaçları arasındadır. İyi tarım uygulamalarında, kimyasal ilaç, suni gübre gibi uygulamaların yanında, tarımda kayıt sistemi, çevre ve çevrenin korunması, tarımda çalışanların sağlığı ve güvenliği, atıklar ve atık yönetimi konuları ile birlikte tarımsal üretimi destekleyen daha birçok konu önem kazanmaktadır ” dedi.
Türkiye’de İyi Tarım Uygulamalarının, yönetmelik hükümleri çerçevesinde Avrupa Birliği yasaları ile uyumlaştırılmış olduğunu ifade eden Çebi, “İyi Tarım Uygulamaları, , GLOBALGAP kriterleri esas alınarak uygulamaya konmuştur. Bunlar bitkisel üretim, su ürünleri ve hayvancılık konularında devam etmektedir. Manisa’da, iyi tarım uygulamalarının ilk defa 2007 yılında 186 dekar alanda başladığını, daha sonraki yıllarda üretimin çeşitlenerek arttığını söyleyen Çebi, “İyi Tarım Uygulamaları Projesi, 2013 yılında Bakanlığımız kontrolünde ‘İyi Tarım Uygulamalarının Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi’ adını almış olup, 2013 yılında 8 ilçemizde 35 üretici ile başlayan proje, 2014 yılında ise 12 ilçemizde 48 üretici ile devam etmektedir. 4.850 dekar üzüm üretiminin yanında, zeytin, nar, elma, ıspanak, brokoli, örtüaltı hıyar üretimlerinde de uygulamalar devam etmektedir” dedi.
Panelde konuşan Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, Manisa’nın tarım açısından potansiyeli yüksek bir il olduğunu vurgulayarak, "İklimimiz ve toprağımız müsait. İnsanımız üretmeyi biliyor ve seviyor. Ciddi anlamda tarım yapıyoruz. Hem Manisa ekonomisine hem Türkiye ekonomisine katkı sağlıyoruz. Bütün bu potansiyele rağmen zorluklarımız da yok değil. Özellikle bu sene üzüm üreticisinin yaşadığı pazar sıkıntısı sorunun önemli bir kısmını ortaya çıkarıyor. Yani sizin çok ciddi ovaya, çok ciddi bir üretim potansiyeline, çok markalaşmış bir ürüne sahip olmanız, olayı çözmeye yetmiyor. Daha başka şeyler yapmanız gerekiyor. Türkiye’nin kuru üzüm ihracatının yüzde 90’ı bizden yapılıyor olsa bile. Üzüm üreticimiz ayaklarını uzatıp rahatlama şansına sahip değil. Bu bile olayı çözmeye yetmiyor. O zaman oturup olayı nasıl çözeceğimize kafa yormamız lazım.” dedi.
Konuşmaların ardından Prof. Dr. Ahmet Altındişli başkanlığında, katılımcılar Dilek Uyanık, Aylin Kılınç, Nurper Mortaş, Fehmi Mert, Orhan Uzun, Mustafa Türkmenoğlu, Mesut Öztürk, Ali Madran ve Nazlı Efecan tarafından proje ile ilgili sunumlar gerçekleştirildi. Soru cevap şeklinde devam eden panel, katılım belgelerinin dağıtılmasıyla sona erdi.