Burdur'un Kemer ilçesine bağlı Pınarbaşı köyünde bir firma yeraltı suyunda yaşam alanı Afrika ve çevresi olan tilipia ve karabalık üretmek amacıyla tesis kurdu.
Burdur'un Kemer ilçesine bağlı Pınarbaşı köyünde bir firma, ortalama sıcaklığı 25 derece olan yeraltı suyunda, yaşam alanı Afrika ve çevresi olan tilipia ve karabalık üretmek amacıyla tesis kurdu
Kemer'e bağlı Pınarbaşı köyünde bir firma tarafından, ortalama sıcaklığı 25 derece olan yeraltı suyunda yaşam alanı Afrika ve çevresi olan tilipia ve karabalık (clarias gariepinus) türü balık üretilecek.
Pınarbaşı köyü muhtarı İsmail Erçin, köyde asırlardır var olan yeraltı suyunun 1950'li yıllardan bu yana yaklaşık 5 bin dönümlük alanda tarımsal sulamada kullanıldığını söyledi.
Köy hizmetleri tarafından yaptırılan 500 metrekare büyüklüğündeki havuzda toplanan suyun analizlerinin yapıldığını ancak termal özellik taşımadığının belirlendiğini anlatan Erçin, "Su, termal özellik taşımadığı için talep olmamıştı. Geçen yıl bir balık firması burayı İnternet üzerinden görmüş ve araştırmış. Bize talepte bulundular. Anlaşıp kiraya verdik. Şimdi balık yetiştirmek için faaliyette bulunuluyor. İnşallah başarı sağlarlar" dedi.
Erçin, vatandaşların yüzebildiği havuzun, balık firmasına verildikten sonra insan vücudundan çıkan bakteriler balığa zarar vermesin diye yüzme amaçlı kullanılmadığını kaydetti.
Balık firmasının suyun devamındaki bir alana yüzme havuzu yapma sözü verdiğini anlatan Erçin,"Ilık yeraltı suyu, köyümüze hem ekonomik hem de sosyal açıdan fayda sağlıyor. Yılına ya da ayına göre suda azalma veya çoğalma olmuyor. Bazen insanlar gelip çevresinde balık tutuyor ve piknik yaparak zaman geçiriyor" diye konuştu.
Afrika Kökenli Balıklar 25-29 Derecedeki Sularda Yaşıyor
Yeraltı suyunu balık üretiminde kullanan firmanın yetkilisi su ürünleri mühendisi Aydın Mızrak ise bölgeye kurdukları tesiste tilipia balığı ile karabalık yetiştiriciliğine başlayacaklarını bildirdi.
Havuzda yer altından saniyede 140 litre su çıktığını bildiren Mızrak, bu suyun 50 litresini DSİ'den kiraladıklarını, diğer suyun ise tarımsal sulamada kullanıldığını ifade etti.
Afrika kökenli tilipia ve karabalıkların 25-29 derecedeki sularda yaşadıklarını anlatan Mızrak, şöyle konuştu:
"24-26 derece ısıya sahip suyu bu balıkların yetiştirilmesi için uygun bulduk ve projeyi başlattık. Kapalı devre yetiştiricilik için sistemimizi hazırlıyoruz. Tilipia ve karabalık doğal ortamlarında 1,5 seneden fazla bir zamanda porsiyonluk boya ulaşırken, burada 6-8 ayda fabrika yemi kullanılarak porsiyonluk boya ulaşacak. Tilipianın 500 gram, karabalığın ise 1-1,5 kilogram ağırlığa ulaşmasını planlıyoruz."
Mızrak, tesiste deneme amaçlı aynalı sazan yetiştirdiklerini, tilipia ve karabalık yavrularının şubat ayında Hollanda'dan getirileceğini kaydetti.