Elazığ'ın Baskil ilçesinde yüksek kesimlerde yetişen, farklı aroması ve tadıyla dikkati çeken kayısı, ihracatçıların yeni gözdesi oldu.
Elazığ'ın Baskil ilçesinde yüksek kesimlerde yetişen, farklı aroması ve tadıyla dikkati çeken kayısı, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin yanı sıra Ukrayna, Rusya, Japonya, Singapur ve Güney Kore gibi ülkelerden alıcı buluyor.
İlçede faaliyet gösteren ihracatçı bir firmanın yetkilisi Hasan Toraman, Malatya'da bulunan firmaları aracılığıyla 12 yıldır yaş kayısı ihracatı yaptıklarını, bugüne kadar daha çok Malatya ve ilçelerinden yaş kayısı ihraç ettiklerini belirtti.
Son zamanlarda aldıkları bazı duyumlar üzerine Baskil yöresinde yetişen kayısıyla ilgili araştırmalara başladıklarını ifade eden Toraman, bunun neticesinde yörede azımsanmayacak kayısı potansiyelinin olduğunu, yaptıkları analizlerde de yörenin, hem aroma hem de şeker oranı bakımından dünyanın en kaliteli kayısısına sahip olduğunu gördüklerini söyledi.
Hatay'dan getirdikleri 300 tarım işçisiyle yörede 8 gündür yaş kayısı hasat ettiklerini dile getiren Toraman, bugüne kadar topladıkları 40 ton kayısıyı Malatya'daki fabrikalarına yolladıklarını, bölgeden bin ton kayısı toplayacaklarını anlattı.
Hasan Toraman, kayısının fabrikada işlendikten sonra yurt dışına gönderildiğini belirterek, "AB ülkelerinin yanı sıra Ukrayna, Rusya, Japonya, Singapur ve Güney Kore'ye uçak kargo ve tırlarla Baskil kayısısı gönderiyoruz" dedi.