Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanı Selman Ayaz, gıda takviyeleri konusunda vatandaşları aydınlatacak açıklamalarda bulundu. Ayaz, takviye edici gıdaların satışa sunulmasıyla ilgili olarak da firmaların onay alma sürelerinin 2016 yılı sonuna kadar devam edeceğini söyledi.
Haber: Hülya OMRAK /// Kamera: Tuncay ÖZDEVECİ
İlaç mı değil mi; tedavi eder mi etmez mi; gibi vatandaşın kafasında karışıklığa neden sorulara en yetkili ağızdan cevap geldi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanı Selman Ayaz, takviye edici gıdalarla ilgili merak edilenleri tarımtv’ye anlattı.
Selman Ayaz, 2010 yılında yayınlanan kanunla takviye edici gıdaların tanımlandığını bu tanımın Avrupa Birliği ile uyumlu olduğunu söyledi. Ayaz," Takviye edici gıdalarla ilgili 2010 yılında kanunda yayınlanmış bir tanım var; bu tanım AB ile uyumlu bir tanım. ‘Takviye edici gıdalar normal beslenmeyi takviye etmek amacıyla hazırlanmış ürünler’ kısaca böyle tanımlanıyor" diye konuştu.
"İlaç Değil Takviye Gıda"
Takviye edici gıdalar için en önemli ayırıcı noktanın günlük alım dozunun belirlenmiş olması gerektiğini ifade eden Ayaz,"Piyasaya sunulurken, etikette günde kaç kere kullanılması gerektiğinin belirtilmesi ve standartının olması gerekiyor" dedi.
Görüntü itibariyle takviye edici gıdalarla ilaçların bir farkı olmadığını ancak alım miktarının belirleyici olduğunu söyleyen Selman Ayaz, “Örneğin bir vitamin hem ilaç olarak hem takviye edici gıda olarak üretilebiliyor. Buradaki en büyük ayrım; miktarda olabiliyor. İlaçta kullanılan doz fazla olabilirken, takviye edici gıdalarda belirli bir limitin üzerine izin vermiyoruz” şeklinde konuştu.
"2016 Yılı Sonuna Kadar Onay Alınması Gerekiyor"
2013’te takviye edici gıdalarla ilgili bir mevzuat yayınlandığını söyleyen Selman Ayaz, 2013’ten önce üretilen ürünler için onay alma süresinin 2016 yılı sonuna kadar devam ettiğini dile getirdi.
Ayaz; “2013 yılında yayınladığımız bir yönetmelik var bu yönetmelik gereği, takviye edici gıdalar piyasaya arz edilmeden önce mutlaka Bakanlığımızdan onay alınması gerekiyor. Bu amaçla bir yönetmelik ve bir tebliğ olmak üzere iki tane mevzuat düzenlememiz var. Bununla ilgili süreç başladı, devam ediyor. Şu ana kadar 1585 tane ürüne Bakanlığımızca onay verilmiş durumda. Firmalar o tarihten önce üretilen ürünler için 2016 yılı sonuna kadar onay almaları gerekiyor” dedi.
"Gıda Satışı Yapılan Her Yerde Takviye Gıdalar Satılabilir"
Satışının yapılmasıyla ilgili herhangi bir sınırlandırma olmadığını söyleyen Selman Ayaz, takviye edici gıdaların “gıda” olarak değerlendirilmesinden dolayı, izin verilen her yerde satışının yapılabileceğini ifade etti. Ayaz, “bunların adı üzerinde gıda ve satışında da gıda olarak değerlendiriyoruz. Ama yine de satışını yapan her yerin Bakanlığımızdan ayrıca izin alması gerekiyor. Bizim ilgili mevzuatımız gereği de gıdanın üretildiği, satıldığı her yeri bir gıda işletmesi olarak değerlendiriyoruz, satışı yapılan yerlerin de ayrıca bakanlıktan izin alması gerekiyor” diye konuştu.
Sağlık Bakanlığı ile Koordineli Çalışılıyor
Takviye edici gıdalarla ilgili usul ve esasları belirleme yetkisinin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nda olduğunu dile getiren Selman Ayaz, başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere ilgili bakanlıklarla koordineli çalıştıklarını söyledi. Ayaz, “takviye edici gıdalarla ilgili oluşturulan 15 kişilik komisyonda Sağlık Bakanlığı’nın 6 kişilik bir ekibi bulunuyor. Biz bu ürünleri Sağlık Bakanlığı yetkilileri olmadan değerlendirmiyoruz. Bunun dışında diğer kurumlarla da zaman zaman iletişim halindeyiz” dedi.
Selman Ayaz, takviye edici gıdaların daha çok ithal ürünler olduğunu ancak; son dönemlerde ülkemizde de üretimlerinin yapılmaya başlandığını söyledi.
"Sadece Bakanlığın Onay Verdiği Ürünleri Tüketin"
Takviye edici gıda tüketmek isteyenlere önemli uyarılarda bulunan Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanı Selman Ayaz; bu tarz gıdaların hiçbir zaman hastalığı tedavi edemeyeceğini sadece beslenme takviye olabileceğini belirtti. Ayaz, “bunlar normal beslenmeyi desteklemek amacıyla kullanılması gereken ürünlerdir. Örneğin yeterli beslenemiyorsunuzdur. Vitamin, mineral eksikliğinizi bu tür ürünlerle karşılayabilirsiniz” şeklinde konuştu.
Piyasada bazı ürünlerin “zayıflatıcı, tansiyonu düzenleyici” gibi tedavi garantisi sunularak satışının yapılmaya çalışıldığını söyleyen Selman Ayaz, bu gibi ürünlerin tespiti durumunda satışına asla izin vermediklerini belirtti.
Gıda Takviyeleri konusunda zaman zaman ölümle bile sonuçlanabilen mağduriyetler yaşanabildiğini dile getiren Ayaz, vatandaşların, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın onay verdiği ürünler dışında hiçbir ürünü kullanmamaları gerektiği uyarısında bulundu.