Siirt'te güvenli olmadığı gerekçesiyle gidilemeyen yaylalar, çözüm sürecinin beraberinde getirdiği huzur ortamında yeniden kullanılacak.
Siirt'te güvenli olmadığı gerekçesiyle gidilemeyen yaylalar, çözüm sürecinin beraberinde getirdiği huzur ortamında yeniden kullanılacak. Başka illere göç ederek kiralık yaylalarda hayvan otlatmak zorunda kalan yetiştiriciler bu yıl kendi yaylalarını özgürce kullanmanın mutluluğunu yaşıyor.
Bölgedeki yetiştiriciler, yaşanan olaylardan dolayı güvenli olmadığı gerekçesi ile yasaklanan diğer yaylaların da kullanıma açılmasını bekliyor.
Siirt Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkan Vekili Sıddık Aydın, 1980'li yıllarda büyük gelişme kaydedilen ancak 1990'lı yıllarda yaşanan olaylar sebebiyle durma noktasına gelen hayvancılığın çözüm süreci ile yeniden canlanacağını söyledi.
Hayvancılıkla uğraşan Haci Ali Baykara, çözüm sürecinin bölgede en çok çiftçileri mutlu ettiğini ifade ederek, sağlanan güven ortamının her çiftçinin cebine yılda en az 200 bin lira yansımasının olacağını belirtti.
Çoban Abdullah Sadak, kış aylarında çalışma imkanı olmadığını, sadece 5 ay çalıştıklarını ifade ederek, hayvancılığın masrafı çok olduğu için kendilerine ödenen maaşın hayvan sahiplerini mağdur ettiğini söyledi.
Geçmişte hayvan otlattıkları sırada bazen çatışmalara denk geldiklerini anlatan Sadak, "Sürümüz geri gönderiliyordu. Yaylalara çıkamıyorduk. Çözüm süreci başladığından beri rahatlık kendini dağlarda da hissettiriyor. Özgürce yaylalara çıkacağız. Umudumuz çözüm sürecinin güzel bir şekilde sürmesidir" diye konuştu.