Dünya gül yağı üretiminin yüzde 60\'ını karşılayan Isparta\'da, gül çiçeğinin yağışlı ve soğuk havadan etkilenmesine rağmen rekoltenin geçen yıla göre 500 ton artması bekleniyor.
Gül Gülyağı ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (GÜLBİRLİK) Genel Müdürü Hasan Çelik, ılık geçen kış mevsimi ve don hadiselerinin yaşandığı mart ayından sonra bazı bölgelerde gül üretiminde olumsuzluklar yaşandığını ancak son haftalardaki yağışlarla sezonun uzadığını kaydetti.
Her yıl mayıs ayı ortalarında başlayan gül hasadının haziran ayı sonunda bittiğini belirten Çelik, bu sene hasat sezonunun temmuz ortalarında biteceğini söyledi.
İklim değişikliklerinin gül üreticisini hem olumlu hem de olumsuz etkilediğini anlatan Çelik, "Bu yıl bahar mevsiminin yağışlı geçmesinden dolayı sezon uzadı. Bu durum hem avantaj hem dezavantaj. Yağış olunca tomurcuklar açmıyor, bu da çürümesine sebep olabiliyor. Her şeye rağmen bu yıl beklentilere cevap verebileceğimiz bir sezon geçirdik. Geçen yıl 6 bin 500-7 bin ton arasında bir rekolte vardı, bu yılki beklentimiz 7 bin ton ve üzeri. Bazı bölgelerde geçen yıla göre yüzde 25-30 daha fazla verim artışı oldu. 7 bin 500 ton civarında bir rekolte olacak" diye konuştu.
Dünyada üretilen 3 ton gül yağının yaklaşık 2 tonunun Isparta'da üretildiğini vurgulayan Çelik, 15 ton civarında da konkret üretildiğini kaydetti. Gül yağının başta Fransa olmak üzere ABD, Kanada, İsviçre, Almanya, İngiltere, Körfez ülkeleri ve Hindistan'a ihraç edildiğini hatırlatan Çelik, sektördeki en büyük sorunun gümrük vergilerinden dolayı pazarlama ile hammaddesi Türkiye'de olmasına rağmen üreticinin parfümeri ve kozmetik sanayinde yeterince iş yapamayışı olduğunu söyledi.
Bulgaristan'da gül üreticilerine hem hükümet hem AB'nin destek verdiğini dile getiren Çelik, "Gül üreticilerinin kullandığı motorinin yüzde 70'ini devlet karşılıyor, teşvik söz konusu. Bu teşviklerden ötürü bizim gül yağı verdiğimiz firmalar artık bizden almayı düşünmüyor. Bulgaristan'da yüzlerce dönüm bahçe kurup kendi ihtiyaçlarını karşılama yoluna gittiler" diye konuştu.
Isparta'nın önemli gül üreticilerinden Halil Dursun Gezgin ise, soğuk hava ve don nedeniyle geçen yıl 16 ton ürün aldığı bahçelerden bu yıl 8 ton civarında topladığını belirtti. "Kınacık" ismi verilen bir hastalık sebebiyle de rekoltenin düştüğünü anlatan Gezgin,"Geçen yıla göre memnun değiliz ama yapacak bir şey yok" dedi.