Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’nin başlatmış olduğu 17 Şubat – 22 Şubat 2020 tarihleri arasında “Denetim Seferberliği” kapsamında pek çok ilde eş zamanlı denetimler devam ediyor.
81 il ve ilçede eş zamanlı olarak 6 gün boyunca devam edecek olan denetimler kapsamında, Bolu merkez ve ilçelerinde bulunan gıda üretim satış ve toplu tüketim işletmelerinde maksimum sayıda denetim yapılıyor. Denetim seferberliğinin ilk durağı süt ve süt üreten işyerleri, ikinci gün ise et ve et üretim yerleri oldu. Bolu Tarım ve Orman İl Müdürü İzzet Murat, “Bakanlığımızın Tarladan Sofraya gıda güvenliği sloganıyla çıkmış olduğu yolda tüm gıda, üretim, satış ve toplu tüketim işletmelerinin denetimini 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri Bitki Sağılığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında gerçekleştiriyoruz. Gıda zincirinin tüm aşamalarında tüketici sağlığının korunması ve güvenilir gıda arzının sağlanması Bakanlığımız sorumluluğundadır” dedi. İl Müdürü Murat, geri bildirimin son derece önemli olduğunu belirterek, vatandaşların Alo 174 Gıda ihbar hattından kendilerine ulaşabileceklerini ifade etti.
Çankırı il merkezi ve ilçelerindeki üretim, satış ve toplu tüketim yerlerinde de denetimler gerçekleştiriliyor. Çankırı İl Tarım ve Orman Müdürü Osman Çakır, “Çiftlikten sofraya, ham maddenin başlangıcından son mamule kadar her aşamada denetim faaliyetleri yürütüyoruz. Kontrol planları kapsamında risk esasına göre uygun sıklıkta, haber vermeden hassasiyetle denetimlerimizi gerçekleştiriyoruz” dedi.
Gıda denetim seferberliği Erzincan ve ilçelerinde de titizlikle devam ediyor. Gıda güvenilirliğini sağlamak ve farkındalığını arttırmak amacıyla, hafta başından bu yana devam eden seferberlikte, Erzincan ve 8 ilçesinde toplam 12 denetim ekibiyle devam eden çalışmaların cumartesi günü de devam edeceği belirtildi. Erzincan İl Tarım ve Orman Müdür Vekili Saadettin Taşkesen, “Erzincan'da gıda üretimi, satışı ya da tüketimi gerçekleştirilen toplam 2 bin 355 işletme mevcut. Biz bu işletmelerin güvenli gıda üretimi gerçekleştirip gerçekleştirmediğini yıl boyu denetlemek zorundayız. Bu sorumluluk dahilinde Erzincan'da 2019 yılında toplam 4 bin 6 gıda denetimi gerçekleştirilmiştir. 2020 yılında bu rakamı daha da artırarak halkımızın güvenli gıdaya ulaşmasını sağlayacağız” dedi.
Erzurum İl Tarım ve Orman Müdürlüğü de çeşitli gıda üretim tesislerinde denetimler gerçekleştiriyor. İl Müdürü Osman Akar'ın koordinasyonunda yapılan gıda denetimleriyle ilgili olarak “insan sağlığının en kilit süreci olan gıda denetimi konusunda çalışmalarımız hızla devam etmektedir” açıklamasında bulunuldu.
Şırnak’ta da gıda kontrol ekipleri denetimlerini sürdürüyor. Kontrollerde, 5996 sayılı Kanun kapsamında gıda ve yem güvenirliğini gözeterek tüketiciyi ve halk sağlığını koruyucu tedbirleri almak amacıyla gıda işletmelerinin teknik ve hijyenik koşulları, hammaddeden son ürüne kadar gıda güvenliğini etkileyen tüm alt parametrelerin denetleneceği belirtildi. Şırnak Cizre’de bulunan bir süt işletmesinde gerçekleştirilen denetimlere Şırnak İl Tarım ve Orman Müdürü Selman Demirel de katıldı. Denetimlerin bir hafta boyunca sahada her gün belirlenen ürün grubunda devam edeceğinin altı çizildi.
Tekirdağ il ve ilçelerinde de Gıda Kontrol Ekiplerince, ürünlerin içerik ve etiket bilgileri, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın kayıt veya onay numarası olup olmadığı, üretim ve tüketim tarihlerine ilişkin bilgiler, uygun koşullarda muhafaza edilip edilmediği gibi bir dizi kriter titizlikle inceleniyor. Gıda güvenilirliğini sağlamak ve farkındalığını arttırmak amacıyla, hafta boyunca sürecek seferberlikte, ilk nokta, süt ve süt ürünleri üreten işyerleri ile takviye edici gıda üretimi yapan işyerleri oldu. Denetimlerin ikinci gününde et ve et ürünlerine ilişkin üretim yerleri denetlendi. Denetimlerin üçüncü gününde ise Tekirdağ Tarım ve Orman İl Müdürü Oktay Öcal'ın katılımı ile unlu mamuller üretim yerleri denetlendi.