"Geç olgunlaşan şeftali", üreticisinin yüzünü güldürüyor

13 October Monday, 2014
Şeftali üretim merkezlerinden Çanakkale’nin Lapseki ilçesinde çiftçiler, normal sezona göre yüzde 50 daha fazla fiyatla satılabilen "geç şeftali" çeşitlerine yöneliyor.

Türkiye'nin şeftali üretimi potansiyelinde önemli yeri bulunan, Lapseki ilçesinde getirisi daha fazla olan ve geç olgunlaştığı için "geç şeftali" diye adlandırılan ürüne rağbet her geçen yıl artıyor.

"Yok dönemi" olarak bilinen günlerde piyasaya arz edildiği için tüketicilerin ilgisini çeken şeftaliler, normal sezondan yüzde 50 fazla fiyatla satılıyor.

Lapseki Ziraat Odası Başkanı Sadık Özdem, son yıllarda "geç şeftali"ye ilginin hem üretici hem de tüketici bakımından arttığını söyledi.

Bu şeftalinin, ürünün "yok dönemi"nde piyasaya arz edilmesi dolayısıyla ülkenin dört bir yanındaki pazar ile alışveriş merkezlerinde tezgahları süslediğini anlatan Özdem, "Bizi sevindiren, üreticimizin daha fazla para kazanması. Ziraat mühendisi arkadaşların söylediğine göre, ilçemiz bu tür şeftalinin yetişmesi için oldukça uygun. Üreticilerimiz de geç ürünün fiyatlarından memnun" dedi.

Üreticilerden Mehmet Gündoğdu ise, 10 yıl öncesine kadar bu cins şeftali yetiştirenlerin sayısının çok az olduğunu dile getirdi.

"Geç şeftali"nin çiftçiye iyi para kazandırdığının bilinmesinin, son senelerde bunu üretenlerin sayısında artış sağladığını aktaran Gündoğdu, "Mevsiminde şeftalinin kilogramı 4 liradan alıcı buluyor. Geç şeftali ise 6 liraya satılıyor. Böyle olduğu için geç şeftaliye ilgi fazla olmaya başladı" diye konuştu.