Fazla ürünü değerlendirmek için başladı, yılın kadın girişimcisi oldu

17 September Wednesday, 2014
Seracılık yaparken fazla gelen ürünü değerlendirmek için yaptığı pekmez ve reçelleri yakın çevresine satan Trabzonlu Güzin Demirci, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve KOSGEB tarafından verilen eğitimlere katılıp aldığı hibe desteğiyle iş yeri açtı.
Fazla ürünü değerlendirmek için başladı, yılın kadın girişimcisi oldu

Arsin ilçesinde seracılık yaparken fazla gelen ürünü değerlendirmek için yaptığı pekmez ve reçelleri yakın çevresine satarak başladığı iş hayatında, ürün çeşidini 30'un üzerine çıkararak iş yeri açan Güzin Demirci, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca yılın model girişimci kadını seçildi.

İlçenin Fatih Mahallesi'nde seracılık yaparken ürettiği reçellerle komşularıyla yakın köylerden gelen talepleri değerlendiren Demirci, eğitim programları kapsamında mahalleye gelen Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ziraat mühendislerinin önerisiyle kahvaltı salonu açmaya karar verdi.

Maddi destek için çeşitli kadın sivil toplum kuruluşlarına başvuran Demirci, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne gerekli başvuruları yapıp marka tescili ve barkod aldı.

Demirci, müdürlüğün bütün eğitim programlarına katılarak, KOSGEB tarafından açılan 60 saatlik girişimcilik eğitimi sonrasında 14 bin lira hibe desteği aldı.

Ürününü tanıtabilmek için Trabzon, Ankara ve İstanbul'da fuarlara katılan Demirci, 2013 yılında Fatih Mahallesi'nden ilçe merkezine giden yol üzerinde karkas halindeki iş yerini kiraladı.

Yılın model girişimci kadını oldu

Güzin Demirci, 12 bin liralık masrafla söz konusu iş yerinin çerçeve, boya gibi ihtiyaçlarını tamamlayarak açılışa hazır hale getirdi. Banka kredisi ve eşinin maddi desteğiyle iş yeri için gerekli masa, dolap ve soba gibi eşyaları da satın alan Demirci, açtığı kahvaltı salonunda her gün saat 06.00'dan itibaren kuymak, mantı, yufka gibi yöresel yemeklerin yanı sıra likarba, kuşburnu, çilek gibi meyvelerden reçel üretiyor.

İş yerinde müşterilerine sunumun yanı sıra ürettiği ürünlerin satışını da yapan Demirci, ailesinin geçimini sağlıyor. 16 yıllık evli olan Demirci, bu yıl, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca ülke genelinde yapılan değerlendirme sonucu yılın model girişimci kadını seçildi.

Demirci, daha önce ev kadını olduğunu belirterek, "Artık iş yeri sahibiyim. Ürettiğim konserve, turşu, marmelat, kahvaltılık soslar ve reçellerin malzemelerini kendi bahçemden çıkarıyorum" dedi.

Malzemelerini mahalledeki kadınlardan aldığını dile getiren Demirci, "Çünkü bu kadınların hiçbir kazancı yok. Malzemeleri halden almaktansa kadınlardan almayı tercih ediyorum" diye konuştu.