Tadı ve fiyatı nedeniyle sofralarda yer bulan Kızıl epçin mantarı birçok çiftçinin de geçim kaynağı oldu.Şifa kaynağı olarak da tüketilen mantara vatandaşların ilgisi de oldukça yoğun.
Manisa’nın Demirci ilçesinde yetişen epçin mantarı sonbahar yağmurlarıyla ağaç diplerinde olgunlaşmaya başladı. Epçin mantarının şifalı ve faydalı olduğunu, bu nedenle vatandaşlar tarafından tercih edildiğini söyleyen İsmail Çoban, "Kızıl epçin mantarı 7 yılda bir büyüklük ve küçüklük olarak nemli ve kızıl çam diplerinde yetişir. Bunları çok dikkatli bir şekilde topluyorum. Topladığım mantarların kilosu 3 -5 lira arasında satışını yapıyorum. Buradan kazandığım gelirle de evimin geçimini sağlıyorum" dedi.
Demirci Ziraat Odası Başkanı Mehmet Karakaya ise, bölgenin coğrafi yapısı nedeniyle ormanlık alanlarda yağmurların ardından kızılçam ağaçları diplerinde yetiştiğini belirterek, zehirli mantarlar konusunda dikkatli olunması gerektiğini ifade etti. Çintar adı da verilen Kızıl epçin mantar türünün Ege ve Akdeniz bölgesinde yetişen etli ve lezzetli bir bitki olduğuna işaret eden Karakaya, Demirci'de çok sayıda çiftçinin mantar toplayıp sattığını kaydetti.
Mantarların uzman kişiler tarafından toplanması gerektiğine dikkati çeken Karakaya, "Rengi kızıl, alt tabakası da tırtırlı olanlar Kızıl epçin mantarı olarak toplanabilir. Ancak ormanlık arazilerde yetişen çok zehirli mantarlar da vardır. Bunlara dikkat edilmesi gerekiyor. Toplanan mantarların ziraat mühendislerimize ve bilenlere sorulması daha doğru olacağını düşünüyorum. Vatandaşlar tanımadıkları mantarları kesinlikle tüketmesinler" diye konuştu.