Ekonomik değeri yüksek balık türleri yetiştirilecek

07 January Tuesday, 2014
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’ne tahsis edilen 35 dönümlük alanda oluşturulacak su ürünleri araştırma ve uygulama merkezi sayesinde ekonomik değeri yüksek balık türleri yetiştirilebilecek.
Ekonomik değeri yüksek balık türleri yetiştirilecek

Milli Emlak Genel Müdürlüğünce, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Su Ürünleri Fakültesi'ne su ürünleri araştırma ve uygulama birimi oluşturmak üzere 35 dönümlük alan tahsis edildi.

MSKÜ Su Ürünleri Fakültesi'ne Milas ilçesinde tahsis edilen ki 35 dönümlük alanda oluşturulacak su ürünleri araştırma ve uygulama merkezinde yapılacak Ar-Ge çalışmaları ile ekonomik değeri yüksek balık türleri yetiştirilebilecek.

Tesisin ön tahsis işlemlerinin tamamlanmasının ardından su ürünleri fakültesi öğretim elemanları ve öğrenciler bölgede inceleme yaparak çalışmalar için rapor hazırladı.

MSKÜ Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Kenan Güllü, Milas ilçesine bağlı Ören beldesinde bulunan ve kullanılmayan 35 dönüm alanda yer alan balık üretim çiftliğinin, Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından 2 yıllığına fakültelerine tahsis edildiğini söyledi.

Tesisin büyük bölümünün toprak havuzlardan oluştuğunu belirten Güllü, tesiste kapalı ünitede ön büyütme işlemlerini yapılan ve belirli boya getirilen çipura ve levrek gibi balık türlerinin toprak havuzlarda porsiyonluk ağırlığa ulaştırılmasının amaçlandığını anlattı.

Geleceğe Yönelik Projeler Geliştirilecek

Uzun süredir kullanılmayan tesisin fakültelerine tahsisinin yapılmasıyla alan çalışmalarına başladıklarını dile getiren Güllü, "Tesisi Ar-Ge birimi olarak geliştirmeyi ve uygun bir yapıya kavuşturmayı planlıyoruz. Öğrenci ve teknik ekibimizle geleceğe yönelik projeler üretmek üzere çalışmalara başladık. Taslak çalışmalarımız tamamlandı" dedi.

Güllü, merkezde öğrenci ve öğretim elemanlarının bilimsel çalışmalarının yanı sıra üretilecek balıklarla Gökova Körfezi'nin balıklandırılması, özel sektörün sorunlarının yerinde tespit edilmesi ve çipura, levrek dışında ekonomik değeri yüksek alternatif balık türlerinin yetiştirilmesi çalışmaları da yapılabileceğini ifade etti.

Revizyon yapacakları tesisi araştırma geliştirmeye uygun yapıya kavuşturacaklarını vurgulayan Güllü, özel sektörün desteğini merkeze çekerek, ortak çalışmalar yürüteceklerini sözlerine ekledi.