Edremit ilçesinde pek çok vatandaşa gelir kapısı olan reçine, başta Portekiz ve Yunanistan olmak üzere Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor.
Balıkesir'in Edremit ilçesinde faaliyet gösteren orman ürünleri işleme fabrikasında elde edilen çam reçineleri, ülke ekonomisine yılda ortalama 600 bin dolar katkı sağlıyor.
Balıkesir Orman Bölge Müdürlüklerinden temin edilen çıralı çam kökleri, Edremit'teki tesiste bir dizi işlemden geçirilerek ham reçineye dönüştürülüyor.
Tesiste yılda 12 bin ton civarında üretilen reçineye en çok, Portekiz ve Yunanistan başta olmak üzere Avrupa ülkelerinden siparişler geliyor.
Bölgede pek çok vatandaşın geçimine kaynak olan reçine, Türkiye ekonomisine yılda ortalama 600 bin dolar gelir sağlıyor.
Tesis Müdürü Rıdvan İnceefe, 10 ton çam kökünden 1 ton çam reçinesi elde ettiklerini söyledi.
Her yıl 120 bin ton dolayında çam kökü işlediklerini belirten İnceefe, şöyle konuştu:
"Yer altından çıkarılan ve fabrikaya getirilen çam kökleri, önce ekskavatörle parçalanıyor. Kökler burada iri parçalara ayrıldıktan sonra 'hombak' cihazında daha küçük parçalara ayrılıyor. Ardından bıçaklı ve çekiçli adı verilen makinelerden geçirilip küçük parçalar haline getirilerek ayrıştırmaya gönderiliyor. Yüksek basınçlı ve ısıyla ayrıştırılan çam köklerinden reçine elde ediliyor."
Yeni kesilen çam ağacı köklerinde reçine bulunmadığı bilgisini veren İnceefe, ağaç kesildikten sonra köklerinin en az 8-10 yıl toprağın altında kalması gerektiğini vurguladı.
Köklerde reçine birikmesinin ardından ihtisarcı çalışanlarının bunları yerlerinden söküp fabrikaya getirdiğini anlatan İnceefe, "Köklerin yer altında bu kadar uzun süre bekletilmesinin sebebi, reçinelerin birikmesi içindir" dedi.